sint-pietersplein-romeVaticaancolosseum-romeRomeColosseum-romekerst sint-pitersplein rome

Galleria Borghese in Rome

Midden in het enorme park Villa Borghese in Rome ligt de Galleria Borghese, met een van de grootste en belangrijkste kunstcollecties ter wereld. En die collectie was eerst nog veel groter...

Camillo Borghese, het zwarte schaap van de familie en altijd diep in de schulden, verkocht lang geleden namelijk ongeveer 500 kunstwerken die zijn familie had weten te verzamelen aan zijn zwager, niemand minder dan Napoleon. Met het geld dat hij hiervoor kreeg kon hij zijn schulden afbetalen en zijn leven beteren. Of dat gelukt is, durven we niet te zeggen. Wel is zeker dat Napoleon de werken veilig opborg; wie ze wil bewonderen moet een uitstapje naar het Louvre maken.

Gelukkig is er in de Galleria Borghese nog genoeg kunst bewaard gebleven - neem dan ook echt de tijd voor een bezoek aan dit museum.

Tip: bestel je tickets online en skip-the-line
Wil je het museum bezoeken, dan moet je van tevoren al een kaartje reserveren. Zeker in de zomer is het raadzaam dit enige tijd van tevoren te doen, om teleurstellingen te voorkomen.

Bestel hier tickets voor Galleria Borghese en ontloop de wachtrij!

Het gebouw is, net als het park, ontworpen door kardinaal Scipione Borghese, het lievelingsneefje van paus Paulus V. Hij was ook degene die de toen nog jonge Bernini de opdracht gaf een groot aantal beelden te maken. Bernini maakte voor hem bijvoorbeeld het prachtige beeld van de nimf Daphne, die op de vlucht slaat voor Apollo en als straf langzaam in een laurierboom verandert.

Ook Bernini's Ontvoering van Proserpina is prachtig. Het geweld waarmee Pluto zijn bruid probeert te ontvoeren en de wanhoop waarmee zij zich verzet zijn zo treffend weergegeven, dat je er geen genoeg van kunt krijgen. Bernini weet het marmer zo goed naar zijn hand te zetten, dat Pluto echt in een dij van vlees en bloed lijkt te knijpen in plaats van in een stuk marmer...

Bernini zorgde er ook voor dat hij zelf in steen vereeuwigd werd. Hij beeldhouwde zichzelf als David, op het moment dat hij de steen naar Goliath slingert.

Canova legde Pauline Borghese, de zus van Napoleon, als Venus vast in steen. Haar man vond het echter niet de bedoeling dat iedereen haar zo zou zien, en zette haar in eerste instantie achter slot en grendel.

Het museum beschikt ook over een enorme schilderijencollectie, met werken van onder anderen Titiaan en Caravaggio.

Museo e Galleria Borghese
Piazzale Scipone Borghese 5, Rome

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 19.00 uur

Galleria_borghese_rome.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels