kerst sint-pitersplein romeColosseum-romeVaticaanRomesint-pietersplein-romecolosseum-rome

Vaticaanse Musea in Rome

Alleen al in de Vaticaanse Musea kun je dagen rondwandelen zonder twee keer hetzelfde beeld, schilderij of ander kunstwerk te zien. Je wandelt van het ene bekende beeld naar het andere, herkent de ene beroemde meester na de andere - met als ultieme hoogtepunt de Sixtijnse Kapel...

Met ruim 1400 zalen vormen de Vaticaanse Musea in Rome de grootste en indrukwekkendste kunstverzameling ter wereld. Alles wat de pausen in de loop der tijd verzamelden, van Griekse beelden tot oude landkaarten, valt hier al vanaf de achttiende eeuw te bewonderen.

Tickets en Skip the line
TIP: Boek je ticket voor de Vaticaanse musea en de Sixtijnse Kapel online en vermijd de lange wachtrijen!

Bestel hier je tickets voor de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel!

Nog een tip: Met de Omnia Card heb je gratis toegang tot een groot aantal attracties in Rome (waaronder de Sint Pieter en de Vaticaanse Musea) en bovendien gratis openbaar vervoer en onbeperkt gebruik van de Hop-on Hop-off bus. Lees meer over de Omnia-kaart voor Rome en Vaticaan.

Bestel hier de OMNIA Card voor 3 dagen Rome

Rome_stairs-684150.jpg

In die tijd werden de pauselijke residenties omgebouwd tot een enorm museum. Bramante tekende voor het ontwerp van de lange galerijen en binnenplaatsen die alle vertrekken met elkaar verbinden. De spectaculaire wenteltrap die vanaf de ingang naar de eerste tentoonstellingszalen loopt is ontworpen door Giuseppe Momo en pas in 1932 toegevoegd, maar in de tussentijd staat de trap minstens net zo vaak op de foto als de kunstwerken die in de zalen te zien zijn!

Laocoongroep
De Vaticaanse Musea bieden onderdak aan een enorme verzameling Griekse en Romeinse kunst. Een van de bekendste beeldengroepen ter wereld, de Laocoon-groep, werd in 1506 ontdekt op een onontgonnen stuk van de Esquilijn en naar het Vaticaan gebracht. De marmeren beeldengroep stelt de Trojaanse priester Laocoon en zijn zonen voor, die hevig worstelen om te ontsnappen aan de wurggreep van twee slangen. Het is een Romeinse kopie van een Grieks origineel, hetgeen overigens ook geldt voor de bekende Apollo del Belvedere, die de idealen van de klassieke schoonheid belichaamt.

Rome_Vaticaans_museum_sculpture-821257.jpg

Kamers van Rafael
Rafael decoreerde de prive-vertrekken van paus Julius II. In 1508 gingen de werkzaamheden van start. Rafael had een heel leger aan leerlingen meegenomen, maar ook Perugino, zijn eigen leermeester, werkte graag mee aan deze eervolle opdracht. Het duurde al met al 16 jaar voordat de kamers allemaal beschilderd waren, maar het resultaat mocht er dan ook zijn. Alhoewel Rafael de stanze helaas nooit voltooid heeft gezien (hij stierf voordat ze helemaal klaar waren), werd hij uitgebreid geprezen. De paus was er zelfs zo over te spreken dat hij Rafael op gelijke hoogte zette met Michelangelo, die ongeveer tegelijkertijd aan het plafond van de Sixtijnse Kapel werkte. 

De vier kamers, ofwel stanze, behoren tot de mooiste vertrekken van de Vaticaanse Musea. Bij de Sala di Costantino is Rafael zelf nauwelijks betrokken geweest. De ier grote fresco's verbeelden episodes uit het leven van Constantijn, waaronder de slag bij de Ponte Milvio. De Stanza di Eliodoro is genoemd naar Heliodorus, een dief die op het enorme fresco wordt vermoord omdat hij de tempelschat van Jeruzalem probeerde te ontvreemden. De naam van de Stanza della Segnatura is ontleend aan de Segnatura, de speciale raad die in deze kamer bijeenkwam om documenten te ondertekenen. 

In deze kamer vind je De school van Athene, waarop de Griekse filosofen Plato en Aristoteles dicussieren over de waarheid. Wie goed kijkt, ziet dat Rafael ook latere geniale denkers en vernieuwers zoals Leonardo da Vinci, Michelangelo en Bramante tussen de filosofen heeft geschaard. De laatste kamer, de Stanza dell'Incendio, diende eerst als eetzaal en werd later de muziekkamer. De kamer draagt de naam van het fresco dat de brand (incendio) in de Borgo uitbeeldt. Het verhaal gaat dat deze brand op wonderbaarlijke manier werd geblust door paus Leo IV die een kruis sloeg.   

Rome_Vaticaans_museum_space-1212428.jpg     

Sixtijnse Kapel
Aan het einde van je bezoek aan de Vaticaanse Musea wacht de meest spectaculaire kapel ter wereld, de Sixtijnse Kapel. Hier komen de kardinalen bijeen als er een nieuwe paus gekozen moet worden. Dit doen ze onder het toeziend oog van de door Michelangelo geschilderde Sibillen, profeten en personen uit het Oude en Nieuwe Testament. Klik voor een uitgebreide beschrijving van Michelangelo's plafondschilderingen.

Michelangelo beschilderde overigens niet alleen het plafond van de Sixtijnse Kapel; hij tekende ook voor het enorme fresco boven het altaar, met als onderwerp het laatste oordeel. Hoewel dit een zeldzame keuze is voor een altaartstuk, was het voor paus Paulus III Farnese niet meer dan logisch: het zou de katholieken steeds opnieuw herinneren aan het feit dat ze hun geloof trouw moesten blijven, ondanks allerlei berichten die de aanhangers van de Reformatie verspreidden.

Rome_sixtine_chapel_2.jpg

Duidelijk wordt in elk geval dat het laatste oordeel voor de afvalligen bepaald niet goed uitpakte. Ze worden zonder enig mededogen naar de hel afgevoerd. Michelangelo schilderde zichzelf trouwens ook: wie goed kijkt, herkent zijn gezicht in dat van de afgestroopte huid die de heilige Bartholomeus (rechts onder Christus) in zijn handen houdt. Blijkbaar vond Michelangelo dat hij, ondanks deze prachtige meesterwerken, niet in het paradijs hoorde...

Vaticaanse Musea-rome.jpg
Gratis naar de Vaticaanse musea!
Elke laatste zondag van de maand zijn de Vaticaanse Musea gratis toegankelijk! Ga wel op tijd, want de rijen zijn naar verwachting nog langer dan anders en reserveren kan niet.

Normaal gesproken zijn de deuren van de Vaticaanse Musea op zondag gesloten voor bezoekers. Maar elke laatste zondag van de maand gaan ze om negen uur ‘s ochtends open en kun je een hele ochtend (tot 14.00 uur) lang alle kunstschatten van het Vaticaan bewonderen. Bovendien is de toegang op de laatste zondagochtend van de maand helemaal gratis! 

In 2017 kun je gratis naar de Vaticaanse Musea op zondag 29 januari, 26 februari, 26 maart, 30 april, 28 mei, 25 juni, 30 juli, 27 augustus, 24 september, 29 oktober en 26 november. Je kunt tussen 9.00 en 12.30 uur naar binnen, om 14.00 uur sluit het museum weer.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels