Colosseum-romeVaticaankerst sint-pitersplein romecolosseum-romeRomesint-pietersplein-rome

MAXXI

In mei 2010 opende het MAXXI, het Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo, haar deuren in Rome. Het MAXXI is het eerste nationale museum voor moderne kunst in Italië.

Het museum ligt in het noorden van Rome, op het terrein van een voormalig autofabriek in het stadsdeel Flaminio. Het expressieve, 30.000 vierkante meter grote gebouwencomplex ligt grotendeels verscholen tussen oude gebouwen en is geïntegreerd in een voormalige kazerne. Het gebouw is ontworpen door de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid. Het ontwerp voor het Maxxi werd al getekend in 1998, toen Zaha Hadid in een internationale competitie 273 concurrenten – waaronder Jean Nouvel, Steven Holl en Rem Koolhaas – achter haar liet.

Kunst en architectuur
Interieur en exterieur lopen in het gebouw naadloos in elkaar over. De vloeiende en geknoopte ruimtes van het museum bieden volgens de architect veel mogelijkheden tot interessante relaties tussen verschillende exposities en kunstwerken. Het museum bestaat uit twee afdelingen: één gewijd aan hedendaagse kunst (MAXXI Arte), en één gewijd aan de Italiaanse architectuur (MAXXI Architettura). Beide afdelingen bestrijken de periode van circa 1900 tot nu.

In het gebouw vind je verschillende tentoonstellingszones, die elkaar overlappen en kruisen, waardoor je een unieke, haast doolhofachtige reis door de wereld van moderne kunst en architectuur kunt maken. Andy Warhol, Piero Manzoni, Gilbert & George, Gerard Richter, Giulio Paolini, Gino De Dominicis, de Ferrari-collectie met werken van Marcel Duchamp, Patrick Ruff, Charles Avery, Matthew Barney,... het zijn slechts enkele grote namen van de hedendaagse kunst die het MAXXI de komende weken zal tonen.

Het nieuwe museum zal in de toekomst nauw samenwerken met het MACRO-museum, het Palexpo en het Auditorium (Parco della Musica). Ook werd een overeenkomst gesloten met het bekende Romeinse modehuis Fendi.

MAXXI
Via Guido Reni 4A, Rome
MAXXI-museum-rome.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Hommage aan Rome

Mooie beelden van Rome, met zang van Andrea Bocelli

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels