sint-pietersplein-romeColosseum-romeVaticaanRomekerst sint-pitersplein romecolosseum-rome

Buslijnen in Rome

Rome per bus kan een hele onderneming zijn. Het netwerk van lijnen en de haltes waar al deze lijnen stoppen, zijn niet altijd even doorzichtig. Bovendien puilen de bussen vaak uit, vooral in de spits, en moet je alert zijn op zakkenrollers en ongewenst lichamelijk contact. Toch is de bus een van de handigste vervoersmiddelen als je van de ene kant van Rome naar de andere wilt.

Rome_rome-bus-1.jpgDaarom eerst wat tips. Aangezien het ondoenlijk is om hier alle buslijnen volledig uit te schrijven (niet alleen omdat het er zoveel zijn, maar ook omdat er bijna wekelijks iets wordt aangepast vanwege omleidingen, wegwerkzaamheden of nieuwe routes), allereerst de tip om bij de bushalte in de buurt van je verblijf te kijken welke lijnen er rijden.

Bij elke bushalte (fermata) staan namelijk een of meerdere borden met daarop niet alleen de lijnen die bij deze halte stoppen, maar ook een groot deel van de andere haltes die deze lijnen aandoen. De halte waar je staat wordt meestal aangegeven door twee rode strepen, eentje boven en eentje onder de halte. Alle haltes onder de tweede rode streep moeten nog worden aangedaan; hier kun je dus met de bus naar toe. Als er aan een grote straat meerdere haltes zijn wordt dat onder de straatnaam in cursief aangegeven. Corso Vittorio Emanuele - 5 fermate betekent dus dat er aan die straat vijf verschillende haltes zijn.

Stazione Termini, Piazza Venezia en Largo Argentina zijn echte busknooppunten; hier vind je altijd wel een bus die je naar je bestemming brengt, of in elk geval een eind op weg.

TIP: Met de Roma Pass of Omnia Card kun je in Rome gratis en onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Bestel deze handige kaarten vantevoren online!

Bestel de Roma Pass of Omnia Card en rijd gratis met het OV in Rome!

Routes en rooster
De bussen in Rome rijden ongeveer van 06.00 uur tot middernacht. Daarna rijden er ongeveer 20 nachtbussen, die je kunt herkennen aan de letter N voor het nummer van de bus. De meeste nachtbussen vertrekken vanaf Termini (Piazza dei Cinquecento) en Piazza Venezia. De nachtbussen zijn ook een goede vervanging voor de metro: bus 40N rijdt dezelfde route als metrolijn B, bus 55N rijdt dezelfde route als metrolijn A.

Wie veel met de bus wil gaan reizen, doet er verstandig aan om direct bij aankomst een handig overzicht van alle buslijnen te kopen, verkrijgbaar bij de kiosk op het Piazza del Cinquecento, tegenover Stazione Termini.

De handigste buslijnen zijn:
*nummer 40 Express: Termini - Via Nazionale - Piazza Venezia - Largo Argentina - Chiesa Nuova - Piazza Pia

*nummer 64: Termini - Via Nazionale - Piazza Venezia - Largo Argentina - Corso Vittorio Emanuele - Stazione S. Pietro

*nummer 492: Stazione Tiburtina - San Lorenzo - Termini - Piazza Barberini - Piazza Venezia – Corso del Rinascimento - Piazza Cavour - Piazza Risorgimento

*nummer 170: Termini - Via Nazionale - Piazza Venezia - Via del Teatro di Marcello - Bocca della Veritą - Piazzale dell'Agricoltura  
Rome_ov-bus.jpg 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
19-07-2012

anneke | het was ons niet duidelijk uit de info dat "directe toegang tot bv. de Sixtijnse kapel" betekent: je aanmelden bij de touroperator (="meetingpoint"op de kaart) om dan met een gids op stap te gaan. Dat kan slechts op vastgestelde tijden, en maar tot 2 uur s middags. Daardoor hebben wij het voordeel van de kaart niet goed kunnen gebruiken. De toer per bus door de tuinen van het Vaticaan (ook weer via het meetingpoint) was leuk. Wil je zonder gids het vaticaan bekijken dan heb je niets aan deze dure kaart!!! De Roma pas daarentegen geeft directe toegang zonder gids(langs de drukke rijen) tot het Colloseum en Forum Romanum en bovendien gratis openbaar vervoer in de stad. Heel handig. De pas doet het niet in metro of bus, maar als je ermee zwaait, gaan alle deuren open:)Rome in eigen keuken

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels