colosseum-romekerst sint-pitersplein romeRomeColosseum-romeVaticaansint-pietersplein-rome

Natuurpark Monte Mario in Rome

De Monte Mario-heuvel ligt in het noordwesten van Rome. Deze heuvel is met zijn 139 meter weliswaar de hoogste van de stad, maar het is niet één van de beroemde zeven heuvels waarop Rome zou gebouwd zijn. Hij is dan ook bij veel mensen niet zo bekend, en dat is jammer, want vanaf Monte Mario heb je een fantastisch uitzicht over het centrum van Rome en de daardoorheen kronkelende Tiber. Met behulp van de aanwezige verrekijkers kun je vanuit de hoogte genieten van al het moois dat Rome te bieden heeft.

Romantisch
De top van de Monte Mario is een populaire verzamelplek van verliefde stelletjes. Zij gaan graag naar het romantische uitzichtpunt van het Parco di Villa Mellini, boven op de Monte Mario. In het park vind je tegenwoordig het Osservatorio Astronomico e Meteorologico en een restaurant, dat verantwoordelijk is voor de bijnaam van het uitkijkpunt, ‘Lo Zodiaco’. Bewonder van hieraf het centrum van Rome dat aan je voeten ligt, met alle kerken, koepels, torens en herkenbare monumenten, en de Tiber in de diepte.

Rome_Monte_Mario_emuli_di_Moccia.JPG

Mariabeeld
Ook Maria geniet weer van het prachtige uitzicht over de Eeuwige Stad. Het negen meter hoge Mariabeeld staat sinds 4 april 1953 op het dak van het Istituto Don Orione. De Madonna staat op de hoogste heuvel van Rome en is dan ook van veraf al te zien. Het beeld werd vervaardigd door de Italiaanse beeldhouwer Arrigo Minerbi, met medewerking van Piero Brolis. De Madonna Salus Populi Romani, zoals ze door de Romeinen ook wel wordt genoemd, heeft niet alleen een religieuze, maar ook een symbolische betekenis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog beloofden de Romeinen namelijk een groot Madonna-beeld te bouwen als de stad gespaard zou blijven van verwoestende bombardementen. Hoewel de stad op haar grondvesten schudde, bleef het historische centrum zo goed als gespaard. De Romeinse bevolking zamelde direct na het einde van de oorlog dan ook voldoende geld in om de gedane belofte na te komen.

Door de combinatie van overvloedige regenval en een plaatselijke wervelwind werd de reusachtige Madonna in 2009 van haar 19 meter hoge voetstuk gestoten. Het beeld raakte flink beschadigd en het duurde een hele tijd voordat het weer geheel gerestaureerd was. De val van de Madonna maakte in Rome heel wat emoties los. Ze moest en zou zo snel mogelijk weer over de stad uitkijken.

Er is dan ook met man en macht gewerkt om het beeld zo snel mogelijk te herstellen en op de oude plek te plaatsen. Ook vanuit het Vaticaan is de nodige druk op het stadsbestuur uitgeoefend. Het feit dat de paus het Mariabeeld in juni 2010 in hoogst eigen persoon heeft ingezegend, geeft al aan welk belang het Vaticaan aan het beeld hecht.

Rome_Monte-Mario-Roma-2012.JPG

Om het Parco di Villa Melini en het uitzichtpunt op de Monte Mario te bereiken, kun je het beste vanaf Piazzale Clodio een taxi nemen. Lopen is zeker niet aan te bevelen. Als je heuvelafwaarts loopt, wandel je door een groot natuurpark weer terug naar Rome.

Rome_Monte_Mario_Osservatorio_astronomico_a_.JPG

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels