Colosseum-romesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romecolosseum-romeVaticaanRome

Giardini Viale Carlo Felice - bescheiden stadstuin

Tussen twee toonaangevende kerken in Rome bevindt zich het bescheiden park van Viale Carlo Felice. Het verbindt de Sint-Jan van Lateranen, de oudste van de vier pauselijke basilieken van Rome, met de Santa Croce in Gerusalemme.

Rome_parco-carlo-felice

Ontstaan
Het gaat om een smalle en langgerekte strook groen langs de straat genaamd Carlo Felice. Het park (in het Italiaans ‘tuinen’, giardini, genoemd) werd in 1999 gebouwd ter gelegenheid van het destijds op handen zijnde jubeljaar onder paus Johannes Paulus II. Jarenlang was dit stuk grond verwaarloosd, onder andere vanwege de aanwezigheid van enkele schuren die achteloos tegen de oude stadsmuren geplaatst waren.

Rome_parco-carlo-felice

Stadsmuur
En laten die stadsmuren nou juist een van de bijzonderheden van dit parkje zijn. Dat is namelijk precies aangelegd langs deze antieke muur, die tussen 271 en 280 door keizer Aurelianus gebouwd werd. De indrukwekkende Porta San Giovanni is hiervandaan goed te zien. Deze toegangspoort werd in de zestiende eeuw ingewijd door Gregorius XIII, die vooral bekend staat als de paus die de kalender zijn huidige vorm heeft gegeven.

Rome_parco-carlo-felice

Ontwerp
Een ander kenmerk van deze bescheiden stadstuin is zijn eerder genoemde vorm: lang en smal. Het middenpad word geflankeerd door rijen steeneiken en het pad langs de stoep sieren platanen. Verder wordt het binnenste gedeelte van de rechthoekige hof door verschillende niveaus gekarakteriseerd, die met elkaar verbonden zijn door middel van trappetjes en fonteintjes. Je loopt er trouwens over basaltstenen, afgewisseld met groen en zwart marmer. Leuk voor de kleintjes zijn de schommels, klimrekken en andere speelattributen, die ruimschoots aanwezig zijn.

Rome_parco-carlo-felice

Omgeving
Ben je lekker uitgerust of uitgeraasd, dan heb je misschien zin de Sint-Jan van Lateranen te bezoeken. Deze kerk is de belangrijkste van de vier pauselijke basilieken van Rome en hij werd gesticht in 313 door keizer Constantijn. De Santa Croce in Gerusalemme daarentegen werd ingebouwd in een deel van het paleis van Helena, de moeder van deze keizer. Hier zijn enkele stukken hout te bezichtingen, die naar men zegt deel uitmaakten van het kruis waaraan Jezus is gestorven. Voor een versnapering of zelfs avondmaal kun je terecht bij Le Foodie. Je vindt deze verrassend gezellige bistro, zodra je onder de Porta San Giovanni door bent gelopen, direct rechts.

Rome_parco-carlo-felice

Kortom
Stel je bij de Giardini Viale Carlo Felice geen legendarisch park voor met alles erop en eraan. Het is klein maar fijn – en dat is ook wat waard. Vooral in hartje Rome, waar het vaak zoeken is naar wat natuur. De centrale positie, bijzondere enscenering en voorzieningen voor kinderen maken van dit tuintje echter een aangename stop.

Giardini Viale Carlo Felice - stadsparkje
Viale Carlo Felice, Rome
(tussen Piazza di San Giovanni in Laterano en Piazza di Santa Croce in Gerusalemme)
Toegang gratis, van zonsopgang tot zonsondergang

Geschreven door Tessa Vrijmoed

Rome_parco-carlo-felice

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor
Mooie video van Rome door Oliver Astrologo.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels