colosseum-romeColosseum-romesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeRomeVaticaan

Artisjokken op joodse wijze

Deze joods-Romeinse bereidingswijze van artisjokken is ongeevenaard! In het voormalige getto in Rome eet je de lekkerste, maar het is zeker de moeite waard om het recept thuis uit te proberen.

recept-artisjokken.jpgVoor dit recept kun je het beste de Romanesco-artisjok gebruiken, een bolronde artisjok die in de buurt van Rome wordt geteeld. Tegen het einde van de winter is deze soort artisjok het lekkerst. Nog beter is het als de artisjok van de bovenkant van de plant komt, cimarolo geheten. Deze cimaroli zijn niet alleen groter dan gewone artisjokken, ze zijn ook iets platter van boven waardoor ze zich beter lenen voor de joodse bereidingswijze.

Eigenlijk heb je voor dit recept niet meer nodig dan artisjokken (reken op ongeveer 2 artisjokken per persoon als je de carciofi alla giudia als voorgerecht serveert), olijfolie, peper en zout. Het meeste werk zit in het schoonmaken van de artisjokken. Trek eerst de buitenste bladeren eraf en schil vervolgens de steel. Haal vervolgens de harde puntjes van de buitenste laag (bij Da Giggetto doen ze dit door de artisjok tegen een lemmet te rollen). Verwijder ook de baard en het binnenblad.

Doe de artisjokken in een grote bak met water. Voeg naar smaak peper en zout toe en schud de artisjokken goed om. Laat de artisjokken uitlekken. Verhit een flinke hoeveelheid olijfolie in een diepe pan tot ongeveer 130 °C. Frituur hierin de artisjokken. Voeg enkele druppels water toe wanneer de buitenkant van de artisjokken goudbruin is gekleurd, zodat de bladeren opnieuw knapperig worden. Haal de artisjokken na ongeveer 20 minuten uit de olie. Laat ze ondersteboven uitlekken. Houd de olie op temperatuur, zodat je de artisjokken vlak voor het opdienen nog (kort) een tweede keer kan frituren.

Haal de artisjokken uit de olie en plet ze stuk voor stuk tussen twee deksels. Zo worden de laatste druppels olijfolie uit de artisjokken geperst en geef je de artisjok de kenmerkende bloemvorm. Serveer de artisjokken direct, eventueel vergezeld van wat grof brood.

Op www.carciofoallagiudia.it kun je de bereidingswijze in alle rust bekijken!  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels