Colosseum-romeVaticaanRomesint-pietersplein-romecolosseum-romekerst sint-pitersplein rome

Ciabatta

Ciabatta is een van de meest veelzijdige en geliefde Italiaanse broden. Serveer het bij het avondeten, als tussendoortje of bij soep of een salade. 

Florence_Recepten_ciabattaPorties: 1 groot brood
Bereiding: 30 minuten
+ 2 ¾ uur om te rusten en rijzen
Baktijd: 50 minuten

Ingrediėnten:
500 gr + 2 el patentbloem
1 ½ tl zeezoutvlokken
14 gr instantgist of 30 gr verse gist
375 ml lauwwarm water
60 ml extra-vergine olijfolie
1 tl vloeibare honing
durummeel om te bestuiven

Bereidingswijze
Doe de bloem en het zout in een staande mixer met deeghaak. Strooi als je instant gist gebruikt dit in de kom en meng op de lange stand. Droge gist of verse gist moeten eerst even in een beetje water worden opgelost. Voeg het gistmengsel, het water, de olie en de honing toe aan de kom met bloem en meng op de lage stand tot het deeg loskomt van de wanden, 3-4 minuten. Laat 15 minuten rusten en meng dan 3-5 minuten op laag-middelhoge stand, tot het glad en elastisch is.

Meng als je het deeg met de hand maakt de ingrediėnten in een grote kom. Leg op een met bloem bestoven werkblad. Kneed 5-10 minuten door tot het deeg loskomt van het werkblad. Laat 15 minuten rusten. Kneed nog eens 5-10 minuten tot het glad en elastisch is.

Vet een grote kom in met olie. Vorm een bal van het deeg en leg hem in de kom, rol om met olie te bedekken. Bedek losjes met plastic folie en zet op een warme, tochtvrije plek om te rijzen tot het volume is verdubbeld, ongeveer 1 ½ uur.

Bedek een grote bakplaat met bakpapier en bestuif met bloem. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Druk het deeg voorzichtig plat en laat grote luchtbellen ontsnappen. Vorm er een plat, langwerpig brood van. Bestuif de bovenkant en zijkanten van het deeg met bloem. Dek af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 °C of gasstand 7. Bestuif het deeg met durummeel. Gebruik je handen om het deeg op de bakplaat te leggen. Bak 10 minuten. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 °C (gasstand 4) en bak 40 minuten, totdat het brood goudbruin is en de onderkant hol klinkt als je erop klopt. Laat iets afkoelen op de bakplaat. Leg op een rooster om helemaal af te koelen.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels