Frittata di patate alla romana
Rome is de hoofdstad en het hart van Italië, maar Rome is niet de hoofdstad van de Italiaanse keuken. De Romeinse keuken is gebaseerd op pasta, gedroogde bonen en orgaanvlees. Deze ingrediënten zijn in heel Italië kenmerkend voor de boerenkeuken, maar dat is nergens zo sterk als in Rome.
Frittata di patate alla romana - aardappelkoek met tomaten- is een voorbeeld van deze eenvoudige gerechten. Het is gemakkelijk en snel te maken.
Ingrediënten (voor 4 personen):
1 grote ui, fijngesneden
2 eetl. extra vergine olijfolie
350 g tomaten, ontveld, in stukjes
1,2 dl droge witte wijn
zout en peper
500 g aardappels in de schil
Bereidingswijze
Fruit de ui in een koekepan met de olie op heel laag vuur, eerst 20 minuten afgedekt maar regelmatig omscheppend tot de snippers glazig tot heellicht gekleurd zijn. Voeg de tomaten en de wijn toe, doe er zout en peper bij en laat de uien in 30 minuten tot een dikke saus inkoken.
Borstel intussen de aardappels en kook ze gaar, pel ze en stamp ze fijn. Voeg de aardappelpuree geleidelijk aan de tomatensaus toe, laat elke lepel puree eerst opnemen tot het een stevige, smeuïge massa is. Serveer hem heet of koud, in de vorm van een ronde koek.