RomeColosseum-romecolosseum-romesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeVaticaan

Gebakken pasta met asperges, pancetta & provolone

Maaltijden met familie en vrienden vragen om troostrijke gerechten. Door asperges toe te voegen en pancetta als garnering te gebruiken, wordt een eenvoudige pasta een echt feestmaal. Dit gerecht is ook koud verrukkelijk en is een heerlijke traktatie als je graag af en toe je koelkast plundert. Al je zintuigen worden op een overweldigende manier aangesproken. Groot of klein, wijs of dwaas: niemand kan deze pasta weerstaan!

Rome_Recepten_gebakken_pasta_met_aspergesVoorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 1 uur

Ingrediėnten voor 6 personen
500 g groene of wilde asperges
zout
2 el extra vergine olijfolie
1 stengel prei, in dunne ringen
100 g boter, plus extra om in te vetten
500 ml melk
1 tl nootmuskaat
100 g bloem
400 g fusilli of penne
150 g provolone of fontina (o.a. de betere kaasboer of Italiaanse delicatessenwinkels) of milde cheddar
150 g pancetta of gerookt spek, in blokjes
50 g broodkruim

Bereidingswijze
Bereid de asperges voor: breek de houtige uiteinden af, snijd de topjes af en zet deze apart, en snijd de stengels in stukjes van 1 cm. Blancheer de aspergetopjes gedurende 3 minuten in een kleine pan kokend licht gezouten water. Giet af en zet apart.

Breng een tweede pan licht gezouten water aan de kook en zet het vuur laag zodat het water net aan de kook blijft.
Verhit de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag, voeg de prei toe en bak al roerend in 5 minuten bruin. Voeg de in stukjes gesneden aspergestengels toe, bestrooi met zout en bak af en toe roerend 20 minuten, tot de asperges zacht en gaar zijn. Voeg elke 5 minuten een soeplepel heet water toe om te voorkomen dat de prei en de asperges aanbakken. Doe het aspergemengsel in een foodprocessor en pureer goed. Zet apart.

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een ovenschaal van 35 bij 20 cm in met wat boter.

Verhit de melk zachtjes in een kleine pan en zorg dat de melk niet aan de kook komt. Smelt in een andere pan de boter, doe de nootmuskaat en de bloem erbij en roer tot een gladde roux. Breng op smaak met zout en voeg langzaam en voortdurend roerend de warme melk toe, zodat er een gladde, romige saus ontstaat. Breng zachtjes aan de kook, haal van het vuur en zet apart.

Breng een grote pan licht gezouten water aan de kook, doe de pasta erbij en laat gedurende de helft van de aangegeven kooktijd op de verpakking koken, ongeveer 3 tot 7 minuten. Giet af en doe met de saus, twee derde van de provolone en de helft van de aspergepuree in een kom. Roer alles goed door elkaar en doe over in de ovenschaal.

Verdeel de aspergetopjes en de pancetta erover, schenk de rest van de aspergepuree erover en bestrooi met de rest van de provolone. Zet in de oven en bak 20 tot 25 minuten, tot er een mooie goudgele korst ontstaat.
Strooi het broodkruim erover en snijd in rechthoekige stukjes. Serveer warm of koud.

Dit gerecht staat in Verrukkelijk Rome van Eleonora Galasso op onze pagina met boeken en kookboeken over Rome.

Rome_Boeken_Verrukkelijk_Rome_BruschettaVerrukkelijk Rome
Authentieke en hedendaagse gerechten
Eleonora Galasso
Good Cook B.V., 2017
ISBN 9789461431639
€24,95



Bestel Verrukkelijk Rome bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels