kerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romeRomeVaticaanColosseum-romecolosseum-rome

Fiamminghi in Rome

In Rome zijn veel Vlaamse voetsporen te vinden, en al die bijzondere plekken zijn bijeengebracht in de reisgids Fiamminghi in Rome Vlaamse voetsporen in de Eeuwige Stad.

reisgids-FIAMMINGHI-in-Rome.jpgDeze reisgids bevat 16 unieke wandelingen, gegroepeerd rondom goed bewaarde geheimen in Rome. Ondertussen word je als lezer en bezoeker gewezen op de talrijke sporen die Vlaamse kunstenaars, de honderden schilders, beeldhouwers, musici, architecten, schrijvers en ambachtslui, achterlieten in de Eeuwige Stad. Sommigen van hen werden wereldberoemd (denk bijvoorbeeld aan Peter Paul Rubens); van anderen heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord.

Initiatiefnemer van het boek is Hugo Vanermen, rector van de Koninklijke Belgische Kerk en Stichting Sint-Juliaan-der-Vlamingen en voorzitter van de Vlaamse Culturele Kring in Rome. Na meer dan vijftien jaar leven en werken in Rome kwam hij tot het besef dat er toch wel erg veel Vlamingen geweest zijn die de voorbije eeuwen tastbare getuigenissen hebben nagelaten in de stad. 'Maar vaak weten we het niet en lopen we aan hun aanwezigheid voorbij, zien we zonder te weten en bewonderen we zonder terecht fier te zijn.'

De ontmoeting met talrijke Romereizigers uit ons land en de persoonlijke ontdekking van de ongekende, rijke aanwezigheid van deze Fiamminghi in Rome, gaven bij Hugo Vanermen de doorslag om die nog nooit vertelde geschiedenis op zijn beurt te vereeuwigen. Rome heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad. Ook uit onze streken trokken vele eeuwen geleden talrijke kunstenaars naar de Eeuwige Stad. Niet alleen om er zich de antieke cultuur eigen te maken; ze lieten er ook hn sporen na. Dat is merkbaar tot vandaag, maar slechts weinig mensen weten het.

Zo is de aartsengel Michal op de beroemde Engelenburcht in Rome gemaakt door een Vlaming. In hartje Rome staat een kerk met een duizendjarige geschiedenis die de San Giuliano dei Fiamminghi, de Sint Juliaan der Vlamingen, heet. En wist je dat in de Sint-Pietersbasiliek een beeld staat dat gemaakt is door de zoon van de maker van Manneken Pis?

Om de wandelingen uit te schrijven en in beeld te brengen werkte Hugo Vanermen samen met Hedwig Zeedijk, al jarenlang VRT-correspondente in Rome, waar zij woont en werkt, en Carine Cuypers, grafisch vormgeefster, fotografe en tevens auteur van boeken met de Eeuwige Stad als onderwerp, waaronder De magie van Rome en Pantheon, navel van de Aarde.

TIP: van Hedwig Zeedijk verscheen onlangs ook 'Gids naar de ziel van Rome'.

Fiamminghi in Rome
Vlaamse voetsporen in de Eeuwige Stad
Hugo Vanermen, Carine Cuypers & Hedwig Zeedijk
uitgeverij Davidsfonds/Leuven, 2010
ISBN 9789058264664
39,95

Bestel Flamminghi in Rome hier bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels