sint-pietersplein-romeVaticaankerst sint-pitersplein romeRomecolosseum-romeColosseum-rome

Met de auto naar Rome

Ga je met de auto naar Rome dan heb je een lange rit voor de boeg. Vanaf Utrecht bijv. is het ruim 1600 km rijden. Maar met enkele leuke tussenstops is dat goed te doen! 

Voor zo'n lange rit door verschillende landen is het wel slim om na te gaan of je de beste goedkope autoverzekering hebt. En check voor je vertrekt ook welke tolvignetten en milieustickers je onderweg allemaal nodig hebt. Het zijn er elk jaar meer. Als je door Zwitserland of Oostenrijk rijdt heb je een tolvignet nodig.

Rome_autoweg-auto-vakantie

Ruitschade en tolvignet stuk?
Hoe zit het eigenlijk als je dure vignet beschadigd raakt door een kapotte autoruit? Kun je je geld dan terugkrijgen? Voor een tolvignet betaal je al snel een paar tientjes. En als je door meerdere landen reist waar je tol betaalt, wordt dit nog duurder. Het wordt helemaal vervelend als je met ruitschade te maken krijgt, de ruit vervangen moet worden en je je vignet kwijt bent. Independer zocht uit hoe het precies zit als je vignet beschadigd raakt door een kapotte autoruit. 

Neem eerst contact op met je autoverzekeraar. Misschien vergoeden zij de kosten. Is dat niet het geval? Neem dan de volgende stappen:
1. Vraag je autoverzekeraar om een schriftelijke bevestiging dat zij de kosten van je tolvignet niet vergoeden.
2. Vraag de ruithersteller om het stuk oude ruit met het tolvignet te bewaren. En bewaar de factuur van de ruitvervanging.
3. Stuur de verklaring van je verzekeraar, het stuk ruit en de factuur van de ruithersteller naar de douane van het betreffende land. Neem wel eerst even contact op met de douane. Zo weet je zeker dat je de juiste procedure volgt. In de meeste gevallen krijg je je geld terug.

Rome_autoverzekering-auto

Andere verplichtingen 
Naast regels voor tolvignetten en milieuzones, zijn er in veel omringende landen ook regels voor wat je verplicht in de auto moet hebben. Denk dan aan accessoires als een gevarendriehoek, veiligheidsvest, brandblusser en EHBO-koffertje. Veel dingen heb je misschien al in je auto liggen, maar de regels zijn per land verschillend. Goed om je hier van tevoren even in te verdiepen en te informeren bij bijvoorbeeld de ANWB.

Als je onderweg naar Rome wil overnachten in een Duitse stad, dan moet je ook denken aan een milieusticker voor Duitsland. Om de luchtkwaliteit in de centra van steden te verbeteren heeft Duitsland milieuzones, umweltzones in het Duits, ingevoerd. Op dit moment zijn er umweltzones in meer dan 70 steden en gebieden in Duitsland. Hier is de Duitse milieusticker verplicht.

Check je autoverzekering 
Wat in ieder geval in alle landen verplicht is, is een autoverzekering met minimaal een WA-dekking. Als het goed is heb je die al, maar het kan geen kwaad om even na te gaan of je verzekeraar nog speciale regels hanteert voor je vakantieland. Vergeet ook je groene kaart niet mee te nemen. Daar staat het telefoonnummer van je verzekeraar op (in het geval van schade) en de groene kaart is bovendien een internationaal verzekeringsbewijs. Tot slot is het ook verstandig om te controleren of en hoe je bent verzekerd voor pechhulp in het buitenland. 

Rome_auto-tol-italie

Handig om te weten 
• In Duitsland hoef je nog steeds géén tol te betalen op de snelwegen.
• In de grote Duitse steden is een milieusticker wel verplicht. Je kunt deze op meerdere Nederlandse websites bestellen vanaf ongeveer twaalf euro. Deze zogenaamde Umweltplakette zijn ook te koop bij Duitse benzinestations (prijzen variëren van vijf tot twintig euro).
• In Zwitserland is een tolvignet verplicht, maar deze geldt niet voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Daarvoor betaal je nog eens extra tol.

Bron: Independer

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels