kerst sint-pitersplein romecolosseum-romeRomesint-pietersplein-romeColosseum-romeVaticaan

Recht op compensatie bij vertraging of annulering van je vlucht

Het vakantieseizoen staat weer voor de deur en er vertrekken weer steeds meer vluchten naar Rome. Helaas zorgt drukte bij de luchtvaartmaatschappijen vaak voor extra vertragingen. De vliegtuigen hebben over het algemeen meer mankementen vanwege het intensieve gebruik en het is lastiger om vervangende vliegtuigen in te huren vanwege de drukte. Waar heb je recht op als jij gedupeerd bent? Hieronder worden de regels uitgelegd! 

Vanaf wanneer heb je recht op compensatie? 
Als je vlucht vertraagd is met meer dan 3 uur heb je recht op een financiële compensatie. De vertraging wordt berekend door het verschil te nemen van de aankomsttijd op de boeking en het moment dat de deur open gaat op de eindbestemming. Voor vluchten naar Zuid-Europa zijn de compensatiebedragen per passagier € 250,- of € 400,-. De bedragen zijn vastgesteld in de wetgeving en gebaseerd op de vluchtafstand.

Rome_Compensatie-bedragen

Omdat het een Europese regelgeving is, vallen de vluchten binnen Europa en alle vluchten welke worden uitgevoerd door Europese luchtvaartmaatschappijen onder de verordening. Voorbeeld: 


Vlucht geannuleerd 
Is je vlucht geannuleerd dan heb je recht op compensatie als de annulering minder dan 14 dagen voor vertraging aan je kenbaar wordt gemaakt. Mocht de luchtvaartmaatschappij een alternatief aanbieden bestaat er een mogelijkheid dat het recht op compensatie vervalt. Net als bij vlucht vertraging wordt er ook bij een vlucht annulering gekeken hoeveel later je uiteindelijk op de eindbestemming bent aangekomen. Waar het bij een vlucht vertraging gaat om minimaal drie uur vertraging heb je bij een vlucht annulering al recht op compensatie bij een aankomst van meer dan twee uur later.

Hieronder een overzicht met de bedragen waar je recht op hebt bij een eventuele annulering.

Rome_airport-vliegveld

Buitengewone omstandigheden
Luchtvaartmaatschappijen zijn geen fan van deze compensatieregeling en betalen claims vaak niet uit door te melden dat er sprake was van buitengewone omstandigheden. Naast dat de staking van de luchtverkeersleiding een buitengewone omstandigheid kan zijn, zijn er meer situaties welke worden beoordeeld als buitengewoon. Voorbeelden zijn; zeer slecht weer met onweer, een birdstrike of bijvoorbeeld een blikseminslag. Luchtvaartmaatschappijen wijzen claims van passagiers vaak onterecht af en daarom bestaat er claimbureaus als Aviclaim.

Je hebt altijd recht op verzorging
Als de vertraging meer dan drie uur bedraagt, dan dient de luchtvaartmaatschappij verzorging aan te bieden in de periode dat je gedupeerd bent. Dit is ongeacht of er sprake is van buitengewone omstandigheden of niet. Dat houdt het volgende in: 

Bieden ze niets aan en moet je zelf kosten maken? Je kunt dan zelf een accommodatie boeken en eten en drinken regelen. Dit kan je later met bonnetjes claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Let wel; veel maatschappijen vergoeden geen alcoholische versnaperingen en 4 of 5 sterren hotels. Belangrijk: het verkrijgen van compensatie betekent niet dat het recht op compensatie vervalt!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels