Romesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeColosseum-romeVaticaancolosseum-rome

Hummustown - Where the Yummy lives

Als je langere tijd in Rome verblijft en je begint langzaamaan te snakken naar iets anders dan pizza, pasta en gelato, dan is de heerlijke falafel en hummus van Hummustown misschien iets voor jou. Gemaakt door Syrische vluchtelingen die hiermee een kans krijgen om te laten zien dat de geweldige Syrische keuken geen grenzen kent.

Bakken vol expertise
Hummustown is een initiatief van Shaza Saker, een Syrische Italiaan die in Rome woont en voor de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties werkt. Toen de vluchtelingencrisis begon en hij met lede ogen moest aanzien hoe stromen van Syrische vluchtelingen tussen wal en schip belandden, besloot hij zelf om te kijken of hij iets voor deze mensen kon betekenen. Vele vluchtelingen komen in Europa aan met een bak vol expertise op verschillende vlakken, maar omdat ze in hun aankomstland al gelijk een achterstand hebben, moeilijk integreren, en geen sociaal netwerk hebben, kunnen ze hun capaciteiten heel lastig laten zien.

Rome_hummus-town

Onder het motto ‘refugees want parity, not charity’ bedacht Saker daarom een manier waarop Syrische vluchtelingen meer onafhankelijk kunnen vergaren en op hun eigen manier een bijdrage kunnen leveren aan de Italiaanse samenleving: door een Syrische schat te gebruiken die geen grenzen kent, namelijk de Syrische culinaire traditie.

Het concept
Het team van Hummustown bestaat momenteel uit 6 vluchtelingen die worden bijgestaan door Saker en anderen. De initiële taalbarrière wordt door hen weggenomen en ze zorgen ervoor dat de financiering geregeld wordt. Op dit moment wordt Hummustown grotendeels gefinancierd door donaties en wordt er gewerkt in privé-keukens die door vrijgevige schenkers ter beschikking gesteld worden, maar het doel is om uiteindelijk een professionele keuken te vinden met een kantoortje en walk-in receptie waar directe bestellingen geplaatst kunnen worden.

Rome_hummus-town-restaurant

Hummus bestellen
Op dit moment is het mogelijk om online op de site van Hummustown falafel, brood en verschillende soorten hummus te bestellen, die bij je thuis afgeleverd worden of die je kunt ophalen bij een van de drie verschillende afhaalpunten in Rome. Acht stukjes ovenheerlijk Syrisch brood heb je al voor één euro, een falafel wrap kost €5, een verschillende dips zoals hummus, Muhummara (rode paprikadip met walnoten), Mutabbal batata (aardappeldip met sesampasta) en Shamander kun je bestellen voor €6. Een verrukkelijk alternatief voor een gelato is Muhalabeeyeh, een goddelijke melkpudding met rozenwater. Oorspronkelijk een Libanees toetje, maar verspreid over het Midden-Oosten te vinden. Op de site kun je ook Toscaanse wijn vinden van een wijngaard die 10% van de opbrengst aan Hummustown doneert.

Rome_hummustown-restaurant

Het afhaalpunt in het centrum van Rome is:

-Ristretto 35:  Viale Aventino 35 -  dips zijn heel de week te verkrijgen

Hummustown organiseert ook regelmatig foodevents en aperitivi waar je je op Facebook voor kunt inschrijven. Houd dus ook de Facebookpagina in de gaten!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Hommage aan Rome

Mooie beelden van Rome, met zang van Andrea Bocelli

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels