Colosseum-romekerst sint-pitersplein romeVaticaanRomesint-pietersplein-romecolosseum-rome

Via Appia Antica bij Rome

De Via Appia is een van de oudste uitvalswegen van Rome, samen met de Via Salaria, Via Flaminia en de Via Latina. Zij verbond Rome met het oostelijke gedeelte van het Romeinse Rijk, met steden als Taranto en Brindisi (waar de Via Appia eindigt).

De Via Appia, althans het eerste deel ervan, werd al in 312 voor Christus aangelegd, om ervoor te zorgen dat de Romeinse soldaten snel van Rome naar het zuiden konden trekken. Het idee voor de aanleg van deze weg kwam van censor Appius Claudius Caecus, die ook zijn naam aan de weg gaf. In eerste instantie was het de bedoeling om Rome te verbinden met de stad Capua. De Via Appia groeide in de jaren daarna mee met het Romeinse rijk. Toen steeds meer gebieden in het zuiden werden geannexeerd, werd de Via Appia eerst doorgetrokken tot Benevento, tot Taranto en uiteindelijk zelfs tot Brindisi, waar nog steeds een afsluitende mijlpaal staat.

Het begin van de Via Appia bevond zich op het Forum Romanum in Rome, waar ook de andere grote wegen uit die tijd hun vertrekpunt hadden. Het eerste deel van het toenmalige traject van de Via Appia stond beter bekend als de Via Triumphalis, de Weg van de Triomf, die door zegevierende keizers en veldheren werd afgelegd na weer een overwinning.

Rome_via_appia-803430.jpg

In de eeuwen na de val van het Romeinse rijk werd de Via Appia geleidelijk aan minder intensief gebruikt en uiteindelijk bijna verlaten. Deze verwaarlozing toverde de weg langzaam om tot een wat verwilderde maar tegelijk ook romantische plek, een landelijk decor vol groene cipressen en half vergane ruïnes van het oude Rome. De loop van de oude Via Appia is tegenwoordig nog goed te volgen, maar alleen aan het begin, in Rome zelf en net daarbuiten, kun je nog echt een deel van de originele weg bewandelen.

De gemeente Rome heeft het eerste deel van de Via Appia veranderd in een (archeologisch) park, een fijn wandelgebied dat begint bij de Porta San Sebastiano. Al wandelend of fietsend kun je daar de karrensporen tegenkomen die zwaarbeladen Romeinse rijtuigen eens in de stenen sleten, maar ook bijna puntgaaf bewaard gebleven monumenten uit de oudheid, zoals de ronde Tombe van Caecilia Metella uit de eerste eeuw v.Chr. Vooral op zondag, als de Via Appia is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, is het hier goed wandelen of fietsen. Een fietstocht over de Via Appia met gids boek je bijvoorbeeld via BajaBikes.

Rome_Via_appia_1.jpg

Bezienswaardigheden
Langs de Via Appia vind je veel bezienswaardigheden. Zo lieten voorname Romeinse families langs deze weg hun graven aanleggen. Een van de bekendste grafmonumenten langs de Via Appia is de tombe van Cecilia Metella, de dochter van generaal Quintus Metellus Creticus, die het Griekse eiland Kreta wist te veroveren voor de Romeinen. De tombe van Cecilia Metella heeft een doorsnee van maar liefst twintig meter en heeft veel weg van een burcht, vooral vanwege de kantelen die aan de bovenzijde geplaatst zijn.

Bij kilometerpaal 7,9 staat het grootste monument van de Via Appia, de Casale Rotonde. Dit cilindervormige graf zou zijn ontstaan in de tijd van de Romeinse republiek en voor het eerst zijn gerestaureerd ten tijde van keizer Augustus. Boven op het ronde gedeelte bouwde een boer uit de omgeving later een heuse villa met tuin.

Ook onder de Via Appia leeft de geschiedenis voort. In de catacomben van Domitilla, San Callisto en San Sebastiano vind je de ene na de andere gang met graven waar christenen begraven zijn. Alleen al in de catacomben van San Callisto vind je meer dan 170.000 graven. Bezienswaardig zijn ook de christelijke kerk Quo Vadis, die zou zijn gebouwd op de plek waar Petrus Christus heeft ontmoet en het aquaductenpark.

Rome_Via-Appia-Antica

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
12-10-2013

Eva | Ik ben benieuwd naar de kosten van deze excursie. De link naar fietseninrome werkt namelijk niet.

20-06-2012

Nanda van Dijk | In mei 2011 heb ik de Via Appia Antica-tuour gedaan. Hele mooie toch, goede begeleiding door de Nederlandssprekende gids. De tocht is prima te fietsen, er zijn voldoende rustmomenten en de tussenstop bij de kaasboerderij was ontzettend leuk!



Rome in eigen keuken

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels