Colosseum-romeRomeVaticaancolosseum-romesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein rome

Bezoek het paleis en de tuinen van de paus in Castel Gandolfo

In Castel Gandolfo ligt de zomerresidentie van de paus, het Palazzo Pontificio. De paus heeft hier ruim 50 hectare tot zijn beschikking, hetgeen dik tien keer zoveel is als de gehele oppervlakte van Vaticaanstad.

Het pauselijk buitenverblijf in de groene heuvels van Lazio staat al enkele zomers leeg. De huidige paus,† Franciscus, gebruikt de residentie niet en blijft liever binnen de muren van het Vaticaan. Wel heeft hij begin 2014 de deuren van de tuinen van de pauselijke residentie geopend voor het publiek. Een unieke gebeurtenis, waardoor je ook als gewone sterveling kunt genieten van de schitterende tuinen van het pauselijk complex. Van maandag tot en met zaterdag kun je onder leiding van een gids tijdens een anderhalf uur durende tour alle mooie plekken van de tuinen ontdekken.†

Rome_tuin-castel-gandolfo-paus

Paleis
Sinds september 2015 kun je op zaterdag ook het paleis bezoeken. Losse entreetickets voor de residentie bestaan niet, je bent verplicht een compleet ticket te kopen via de site van de Vaticaanse Musea. Voor zestien euro koop je een dagretour naar Castel Gandolfo, met de trein, inclusief een anderhalf uur durend bezoek aan het Apostolisch Paleis en een audiotour. Je kunt met dit ticket niet op eigen gelegenheid en op ieder gewenst tijdstip naar Castel Gandolfo vertrekken: het ticket is gebonden aan strenge tijden en voorwaarden.

Je moet je met je voucher melden op Stazione San Pietro in Rome. De trein vertrekt daar om elf uur, een speciale rit die gereserveerd is voor bezoekers met een dagticket voor Castel Gandolfo. De trein stopt onderweg niet en rijdt in een keer via Trastevere, Ostiense en de buitenwijken van Rome in drie kwartier door het groene wijnlandschap van de Castelli Romani naar Castel Gandolfo. Na een uitgebreide beveiligingscheck sta je even later met de groep op het binnenplein van het Apostolisch Paleis.

Je ziet het bekende balkon waar de pausen in het verleden tijdens de zomermaanden toespraken hielden. Ook zie je oude wapenschilden van Romeinse families die veel pausen leverden, zoals Barberina, Chigi en Colonna. Via een trap ga je naar de hogere verdiepingen van de residentie, waar je veel persoonlijke iegendommen, kleding en portretten van de pausen kunt ziern.

Historie
De pauselijke residentie (die het Apostolisch Paleis, de Villa Barberini, de Villa Cybo en een kleine boerderij omvat) werd in de zeventiende eeuw in opdracht van paus Urbanus VIII ontworpen door architect Carlo Maderno. Na de eenwording van ItaliŽ kon de paus decennia lang zijn buitenverblijf niet meer bezoeken, maar deze situatie wijzigde na het Verdrag van Lateranen (1929).

In het akkoord tussen het Vaticaan en Mussolini werd onder andere besloten dat de paus de zomermaanden weer door mocht brengen aan het Lago Albano. Paus Pius XII en paus Paulus VI zijn overleden in Castel Gandolfo; paus Benedictus XVI legde er op 28 februari 2013 zijn ambt neer. De huidige paus Franciscus heeft Castel Gandolfo tot nu toe links laten liggen, hij brengt de zomers liever door in het Vaticaan.

De trein terug naar Rome vertrekt om 17.00 uur, dus je hebt na het bezoek aan het paleis nog tijd om het dorp Castel Gandolfo te verkennen en iets te eten of te drinken.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels