Vaticaankerst sint-pitersplein romeRomecolosseum-romesint-pietersplein-romeColosseum-rome

Calcata, om een slaperige zondag in door te brengen

Hoewel Rome natuurlijk bol staat van de middeleeuwse gebouwen, kun je deze door al de oude Romeinse ruďnes, de Renaissance-paleizen en barokwonders nog wel eens over het hoofd zien. Buiten Rome bestaan er echter nog verstilde middeleeuwse dorpjes waar de tijd geen vat op lijkt gehad te hebben en die ideaal zijn om op een rustige zondagmiddag te bezoeken. Een van de meest bijzondere hiervan is Calcata, een bohemien stadje van tufsteen.

Rome_Calcata_Vecchia

Afgebrokkeld
Als je beschikking over een auto hebt, is Calcata maar 50 minuten van Rome vandaan en ideaal om de drukte van de stad even te ontvluchten. Zonder auto wordt het een ietwat grotere onderneming om er te komen, maar blijft het absoluut de moeite waard. Calcata is een typische Italiaanse borgo, een heuveldorpje, die in de middeleeuwen vanuit verdedigingsmotieven op moeilijk aanvalbare rotsige heuvels gebouwd werden. Vanaf het begin van de 20ste eeuw verloren veel van deze borghi hun levendigheid doordat mensen naar beter verbonden dorpjes in de valleien trokken en vele zuchtten onder erosie. Ook het oude gedeelte van Calcata werd in de jaren ’30 verlaten omdat er steeds meer stukjes afbrokkelden.

Idyllische aantrekkingskracht
Het erosiegevaar hield de avant-garde echter niet tegen: kunstenaars en andere creatievelingen uit binnen-en buitenland zagen wel wat in zo’n vergeten, idyllisch luchtkasteel en trokken hier vanaf de jaren ’60 druppelsgewijs naar toe. Op zoek naar een echter leven, weg van de industrialisatie en de consumptiemaatschappij die in die jaren hoogtij vierden. En met deze artistieke zielen is er weer kleur in dit tufsteenachtige stadje gekomen; planten en bloemen, schattige, simpele restaurantjes, boetiekjes, slapende katten, galerieën en kunstenaarswerkplekken. En dat alles met een adembenemend weids uitzicht op het regionale park Valle del Treja waar je ook kunt wandelen en verschillende archeologische plekken kunt bezoeken.

Rome_Calcata_Vecchia

Natuurlijk landschap
Of je nu met de auto bent gekomen, met de bus, of zelf de heuvel bent opgeklommen: het oude Calcata kun je alleen per voet binnenkomen door de stenen toegangspoort. Via kronkelende smalle straatjes en langs oude muren die uit tufsteen zijn opgetrokken of gehakt, kom je al snel op het stadsplein terecht. Als je hier zo rondloopt, kun je heel mooi zien hoe ‘natuurlijk’ de verdediging van het stadje eigenlijk was; het stadje is werkelijk een verlengstuk van de rots waaruit ze gebouwd is en alles gaat in samenspraak met het natuurlijke landschap er omheen. Het plein wordt gedecoreerd door drie aparte ‘tronen’ van tufsteen en een kleine 17de-eeuwse kerk, waar ooit een kostbaar reliek bewaard werd, die op mysterieuze wijze verdween.

Verdwenen reliek
De legende over de verdwenen reliek is er eentje die wijdverspreid is. Het zou gaan om de voorhuid van Jezus, die acht dagen na zijn geboorte zorgvuldig bewaard werd door Maria, maar in de daarop volgende eeuwen spoorloos was. Hij dook pas weer op in de handen van Karel de Grote, die hem van een engel gekregen zou hebben en hem op een geheime plek in Rome verstopte. Tijdens de Plundering van Rome in 1527 werd de Heilige Voorhuid gestolen door een huursoldaat van Karel V, die op zijn doodsbed opbiechtte het huidje in een grot in Calcata verborgen te hebben. Dertig jaar na dato werd die ook daadwerkelijk daar gevonden, maar niemand wist het kistje te openen. Dat lukte alleen een meisje met een pure ziel en op het moment dat ze het opende, verspreidde zich over heel het kasteel en in heel het dorp een hemelse geur. Een gebeurtenis die de volgende vier eeuwen werd gevierd op 1 januari. Maar ongeveer 40 jaar geleden verdween het reliek opeens op mysterieuze wijze en niemand weet waar het gebleven is.

Rome_Calcata_Vecchia

Thee en taartjes
Zodra je over deze schokkende geschiedenis heen gekomen bent, kun je je route vervolgen naar Calcata’s leukste theehuisje La Sala da Tč. Op dit kneuterige plekje kun je kiezen uit meer dan 100 verschillende theetjes die je met een lekker taartje kunt nuttigen op een mooi terras. Al nippend van je thee, besef je je hier pas hoe hoog Calcata eigenlijk ligt. Wat later op de dag zou je een heerlijk glas wijn met wat hapjes kunnen nemen bij Caffč Kafir, gerund door een excentrieke kunstenaar die vroeger een acteur was en je daar als bezoeker graag met alle decoratie op de muur van op de hoogte brengt.

Wandelen
Calcata zelf is heel klein en het is daarom ook leuk om voor of na je bezoek een mooie wandeling in de omgeving te maken. Ongeveer twee kilometer van het oude Calcata ligt het nieuwe Calcata, wat niet zo interessant is, maar de route ernaartoe is wel prachtig. Je zou ook kunnen wandelen in het park of naar Colle kunnen lopen, waar het Museo Opera Bosco te bezoeken is. Een plek gecreëerd door twee kunstenaars, waar je door bijna twee hectare bos heen kunt lopen en ongeveer 40 natuurlijke kunstwerken zult tegenkomen. Alle met zorg en respect voor de natuur gemaakt.

Rome_Calcata-Piazza_Umberto

Hoe te bereiken
Bij het historische Calcata Vecchia is een beperkt aantal parkeerplekken bij de ingang voorhanden, maar een grotere parking vind je op de heuvel bij het moderne Calcata Nuova.

Met het openbaar vervoer kun je vanaf Rome een Cotral-bus nemen vanaf Saxa Rubra, een bushalte in de buitenwijken van Rome. Je kunt deze plek vanaf Rome bereiken door op het Piazza del Popolo de lokale trein op de lijn Roma-Civita Castellana-Viterbo te nemen. Dit duurt ongeveer 20 minuten en je kunt hiervoor gewoon je Rome bus-tram-metro tickets gebruiken. Bij Saxa Ruba kun je de bustickets bij een kiosk of bij de balie kopen. Koop gelijk een retourtje, want in Calcata kun je geen tickets kopen. Vraag de buschauffeur te stoppen bij Calcata Vecchia. Afhankelijk van verkeer duurt dit ongeveer 45 minuten.

Belangrijk: er zijn geen pinautomaten in Calcata Vecchia, neem dus voldoende contant geld mee!

Rome_Calcata_Vecchia

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels