Colosseum-romecolosseum-romekerst sint-pitersplein romeVaticaansint-pietersplein-romeRome

Het Parco dei Mostri: monsterlijk interessant

Reuzeschildpadden, boosaardige ogers, mysterieuze sfinxen en versteende goden: het Parco dei Mostri in Bomarzo, op ongeveer een uurtje vanaf Rome, brult erom om bezocht te worden. Aanvankelijk werd dit groteske park door een prins aangelegd om zijn woede en verdriet om een verloren echtgenote mee te kunnen uiten, maar later lijkt hij er toch een boodschap in verstopt te hebben.

Orsini’s rouw
Stel je voor: je bent een prins met de naam Pier Francesco Orsini, je hebt een verschrikkelijke oorlog meegemaakt, bent gevangen gehouden, vrienden kwijtgeraakt en als je dan eindelijk thuiskomt van deze misère sterft de liefde van je leven. Omdat er in het Italië van de Renaissance nog maar weinig ruimte bestond voor therapie en lotgenootgroepen, moest de rijke prins iets bedenken om een vorm te kunnen geven aan zijn rouw. Hij schakelde daarom in 1552 de vermaarde architect Piro Ligorio in om een park te ontwerpen die hem tot in zijn tenen zou doen shockeren – wellicht met de hoop dat het verdriet daarmee ook zou weggaan.

Rome_Bomarzo_parco-dei-mostri

Vliegende gedachten
Voor Ligorio, die ook meegeholpen had met het ontwerp voor de Sint Pieter en de Villa D’Este in Tivoli, viel deze opdracht weliswaar buiten zijn gebruikelijke veld, maar hij voelde zich als een Loch Nessmonster in het water. Het resultaat is een wijds en groen park waar je bij binnenkomst begroet wordt door twee stenen sfinxen en waar je langs de kronkelende paden opgeschrikt kan worden door monsterachtige zeewezens met grote tanden, draken, reuzen die elkaar doormidden scheuren, een gigantische olifant en de opengesperde ‘mond van de hel’ – waar je binnenin trouwens gezellig kan picknicken. Hierboven staat geschreven: "Lasciate ogni pensiero voi che entrate”, wat vrij vertaald zegt: ‘Dat degenen die binnentreden alle gedachten laten vliegen’.

Rome_parco-dei-mostri-Bomarzo

Wonderlijk
Eigenlijk wordt al snel duidelijk – als je een aantal van de punten gemarkeerd op de route hebt gepasseerd – dat het doel van het park niet zozeer is om schrik aan te jagen, maar meer om je er over te verwonderen, in het Italiaans zo mooi meraviglia genoemd. Het is een groene wereld vol bizarre figuren, fantasie en verrassende wendingen en het voelt soms bijna alsof je in een versteend sprookjesbos wandelt. Het surreële effect ontging trouwens vele kunstenaars ook niet en vooral Salvador Dalì was zo door deze plek betoverd dat hij er een film opnam en het gebruikte als inspiratie voor zijn schilderij ‘De Verzoeking van Sint Antonius’.

Rome_Parco_Mostri_Bomarzo

Illusie of werkelijkheid?
Deze vage grens tussen illusie en werkelijkheid loopt door heel het park door; met symbolische figuren, cryptische inscripties en bijdehandse raadsels word je constant op het verkeerde been gezet. Of juist het goede been?  Probeer in het ‘hangende huisje’ in ieder geval op twee benen te blijven staan! Prins Orsini stelt je als bezoeker bij de ingang in ieder geval de vraag: "Voi che entrate qui, considerate ciò che vedete e poi ditemi se tante meraviglie sono fatte per l'inganno o per l'arte". (‘Jullie die hier binnenkomen, neem goed in je op wat je ziet en vertel me vervolgens of de vele wonderen gemaakt zijn als misleiding of als kunst.’)

Parco dei Mostri
Via della Madonna 101, Bomarzo

Openingstijden gedurende heel het jaar:
Van 1 april tot 31 oktober van 8.30 – 19.00 uur
Van 1 november tot 31 maart van 8.30 uur tot zonsondergang.

Kinderen tot 4 jaar hebben gratis toegang, van 4 – 13 jaar is de entrée €8 en iedereen daarboven betaalt €13.

Bereikbaarheid
Het makkelijkste is het park vanuit Rome met de auto te bereiken. Het is mogelijk om met de trein en de bus te gaan, maar de bussen rijden onregelmatig en niet helemaal tot het park, dus er zal dan een stukje gelopen (of gelift) moeten worden.

Vanuit Rome kun je de trein nemen en uitstappen bij Orte Scalo om daar een COTRAL bus naar Bomarzo te nemen of uitstappen bij Viterbo en daar de COTRAL bus naar Bomarzo te nemen.

Rome_Bomarzo_parco_mostri

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels