Een koepel? Of toch niet?
De Sant'Ignazio di Loyola in Rome werd in 1626 gebouwd ter ere van Ignatius van Loyola, een van de oprichters van de orde der Jezuieten. Paus Gregorius XV gaf niet alleen opdracht tot de bouw van de kerk; hij liet ook een speciaal plein aanleggen voor de deur van de kerk.
Gregorius had wilde plannen met de barokkerk. Het interieur bevat dan ook een overweldigende hoeveelheid marmer, fresco's, goud en edelstenen. Als kroon op het werk ontwierp architect Orazio Grassi een gigantische koepel, die de kerk van verre herkenbaar moest maken. Deze koepel werd echter onderwerp van discussie. Met name de dominicaner monniken uit het klooster dat pal naast de kerk lag protesteerden; ze waren bang dat de koepel ervoor zou zorgen dat er in hun bibliotheek nauwelijks nog licht zou binnenschijnen.
De Jezuïeten moesten later vanwege geldgebrek afzien van de koepel. Om dat te verhullen bedacht de Romeinse architect een slim trucje: hij liet een enorme koepel op het plafond schilderen, zodat een willekeurige kerkganger ervan overtuigd was dat de kerk toch over een koepel beschikte.
De koepel van de Sant’Ignazio is een van de mooiste staaltjes van gezichtsbedrog in Rome. Vooral als het licht uit is, is goed te zien dat het hier om een trompe l'oeuil gaat. Zeg je medereizigers echter niets tot ze vlak onder de koepel staan - verbazing gegarandeerd!
Sant'Ignazio
Via del Caravita 8A, Rome