kerst sint-pitersplein romecolosseum-romeVaticaanRomeColosseum-romesint-pietersplein-rome

Een koepel? Of toch niet?

De Sant'Ignazio di Loyola in Rome werd in 1626 gebouwd ter ere van Ignatius van Loyola, een van de oprichters van de orde der Jezuieten. Paus Gregorius XV gaf niet alleen†opdracht tot de bouw van de kerk; hij liet ook een speciaal plein aanleggen voor de deur van de kerk.

Gregorius had wilde plannen met de barokkerk. Het interieur†bevat dan ook een overweldigende hoeveelheid marmer, fresco's, goud en edelstenen. Als kroon op het werk ontwierp architect Orazio Grassi een gigantische koepel, die de kerk van verre herkenbaar moest maken. Deze koepel werd echter onderwerp van discussie. Met name de dominicaner monniken uit het klooster dat pal naast de kerk lag protesteerden; ze waren bang dat de koepel ervoor zou zorgen dat er in hun bibliotheek nauwelijks nog licht zou binnenschijnen.

Rome_Sant'Ignazio_Church,_Rome.jpg

De JezuÔeten moesten later vanwege geldgebrek afzien van de koepel. Om dat te verhullen bedacht de Romeinse architect een slim trucje: hij liet een enorme koepel op het plafond schilderen, zodat een willekeurige kerkganger ervan overtuigd was dat de kerk toch over een koepel beschikte.

Rome_SantIgnazio-DomeTrompeOeil.jpg

De koepel van de SantíIgnazio is een van de mooiste staaltjes van gezichtsbedrog in Rome. Vooral als het licht uit is, is goed te zien dat het hier om een trompe l'oeuil gaat. Zeg je medereizigers echter niets tot ze vlak onder de koepel staan - verbazing gegarandeerd!

Sant'Ignazio
Via del Caravita 8A, Rome

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Hommage aan Rome

Mooie beelden van Rome, met zang van Andrea Bocelli

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels