Colosseum-romeRomesint-pietersplein-romeVaticaankerst sint-pitersplein romecolosseum-rome

Kunst langs de Tiber

Rome is een nieuwe attractie rijker: het kunstwerk 'Triumphs and Laments' van de Zuidafrikaanse kunstenaar William Kentridge langs de oevers van de Tiber. Op het zogenaamde Piazza Tevere, zoals de oevers van de Tiber in Rome tussen de Ponte Mazzini en de Ponte Sisto worden genoemd, wandel je langs 550 meter kunst. William Kentridge heeft hier de muren beschilderd met onderwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van Rome.

Rome_tiber-kentridge

‘Het grootste kunstwerk na de Sixtijnse Kapel,’ zo wordt het project Triumphs and Laments van Kentridge ook wel genoemd. De Zuid-Afrikaanse kunstenaar zorgde er voor dat de geschiedenis van Rome levensgroot op de travertijnen stenen langs de oever van de Tiber tot leven wordt gewekt, van de Romeinse tijd tot nu. Meer dan tachtig figuren brengen die geschiedenis tot leven, in het hart van de stad waarin deze zich heeft afgespeeld. Sommige kunstwerken zijn wel 10 meter hoog. Met het project Triumphs and Laments wordt niet alleen duizenden jaren aan historie tot leven gewekt, maar worden ook de oevers van de Tiber actief bij de stad betrokken.

Rome_tiber-william kentridge

Techniek
Kentridge gebruikte een bijzondere techniek voor het aanbrengen van alle afbeeldingen. Er kwam geen verf aan te pas. Hij verwijderde ‘slechts’ op bepaalde plekken de aanslag die zich in de loop der tijd op de muren langs de rivier had verzameld. Zo kwamen alle afbeeldingen tot leven, zonder de muren te bewerken met niet-natuurlijke materialen. Dit betekent ook dat het hele kunstwerk langzaam zal vervagen, tot het over enkele jaren geheel verdwenen is, zonder een spoor na te laten...

Rome_tiber-kentridge

Tip: In het museum MACRO aan de Via Nizza in Rome zijn de schetsen van Kentridge op een tentoonstelling over het project te zien.

Rome_tiber-william kentridge

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels