sint-pietersplein-romeColosseum-romekerst sint-pitersplein romeVaticaancolosseum-romeRome

De kerststal van de straatvegers

De mooiste kerststal van Rome vind je niet in een kerk of op een van de grote pleinen die de stad rijk is. Nee, de meest bijzondere presepe van de stad is in handen van de AMA, de vuilnisdienst van Rome. De straatvegers hebben daar hun eigen kerststal.

De zogenaamde netturbini (straatvegers) die je in Rome door de hele stad ziet lopen met hun bezems en schoonmaakwagentjes, beheren een prachtige kerststal, die volgens goed Italiaans gebruik bestaat uit een heel dorp. Naast Jozef, Maria, het kindje Jezus, de os, de ezel, de herders en de wijzen zie je ook kooplieden, wasvrouwen, bakkers, knechten en rovers. Maar ook de stenen van het decor zijn bijzonder; die worden door vuilophalers van over de hele wereld aangeleverd.

De kerststal is te zien in het depot van de AMA, dat gevestigd is aan de Via dei Cavalleggeri 5 (vlak bij het Sint Pietersplein). Je kunt hier het hele jaar door elke dag terecht, van 9.00 tot 19.00 uur, maar vanaf half december tot eind januari 2023 ook doorlopend van 8.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis. Een must als je rond Kerstmis de Eeuwige Stad bezoekt!

Rome_kerststal-netturbini

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum†

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels