sint-pietersplein-romecolosseum-romeColosseum-romeVaticaanRomekerst sint-pitersplein rome

Rockmusical over keizer Nero

Vanaf de Palatijn in Rome klinkt deze zomer wel een heel bijzonder geluid. Een geluid dat nog nooit van de keizerlijke heuvel heeft geklonken. Het zijn de popsongs en liefdesballades van de musical over Nero, die je tot 10 september 2017 kunt zien in het openluchttheater dat voor de gelegenheid is gebouwd.

LET OP: deze voorstelling is wegens vergunningsproblemen stilgelegd en gaat niet meer door!

Het grote podium oogstte heel wat kritiek bij de Romeinse bevolking. Kan dat wel, zo’n lomp ding op zo’n speciale locatie. Gaan de monumenten niet kapot en wordt het uitzicht niet bedorven? De antwoorden van ruimdenkenden zijn: ja, nee en nee.

Natuurlijk, het gaat om een tijdelijke verandering van een plek die jarenlang onaangetast is gebleven, dus enige flexibiliteit is gewenst. Maar een deel van de opbrengsten van de show gaat naar de restauratie van Romeins erfgoed en bovendien wordt er een episode uit de rijke geschiedenis van Rome verteld: een gerechtvaardigd evenement dus.

Rome_Nero-forum.jpg

Nero’s levensverhaal wordt op originele wijze verteld door Locusta, beruchte gifmengster uit de oudheid. Zij neemt de toeschouwer mee naar het verleden en geeft commentaar op de handelingen: een originele vondst van de producenten van Divo Nerone.

We zien hoe verliefd Nero als jongeman is op het eenvoudig meisje Acte, voordat hij van zijn vrouw Claudia Octavia scheidt en Poppaea tot maîtresse aanneemt. De problematische verhouding met zijn moeder Agrippina wordt uitgelicht, onder andere in een duet dat haast een obsceen liefdeslied genoemd kan worden (“Pensami forte, sognami stanotte”: denk hard aan me, droom van me vannacht..).

Rome_Nero-rood_decor.jpg

De opkomst van het christendom speelt zijdelings mee, als losbandige jeugdvriend Tullius uit Judea bekeerd en gekalmeerd terugkeert. We leren Nero’s mentor Seneca kennen en diens neef Lucanus, beiden grote schrijvers die later verplicht werden tot zelfmoord. We maken de grote brand uit het jaar 64 mee, waarvan men nog steeds niet weet of die wel of niet op instigatie van de keizer zou zijn aangestoken. En natuurlijk zien we de grillen van Nero, die naar verluidt hield van optreden: “I’m a superstar!” zingt hij luidkeels, gekleed in een zwart glitterjasje en laarzen met hak.

Rome_Nero-disco.jpg

Je moet ervan houden, van de moderne en humoristische draai die aan deze belangrijke historische persoon is gegeven. En ook van popmuziek met Disney-achtige choreografiëen. Maar is dat het geval of stel je je erop in, dan ben je verzekerd van een onderhoudende avond. De decors en kostuums alleen al maken een toegangskaartje de moeite waard. O ja, en het machtige Colosseum dat op de achtergrond zwijgend toekijkt is ook wel aardig.

Rome_Nero-senatoren.jpg

Wat, waar, wanneer?
Divo Nerone, musical over keizer Nero
Palatijn, entree Via Sacra (triomfboog Titus)
Aanvang 21.30 uur, tot 10 september 2017

N.B.: voorstelling in het Engels, m.u.v. zaterdag (Italiaans)

Foto’s en tekst: Tessa Vrijmoed

Rome_Nero-Latijn

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels