Colosseum-romeVaticaancolosseum-romeRomesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein rome

Dames van lichte zeden op het spoor

Je moet even omhoog kijken, maar dan valt het direct op: dit pand heeft allure en lijkt totaal niet op de gebouwen eromheen. Op de eerste verdieping trekken kleine bogen de aandacht. Daartussen staan zuiltjes met erboven sierlijke schilderingen. Tegenwoordig is het een nachtclub in Rome, maar vroeger was dit het huis van een courtisane: een welgestelde gezelschapsdame die machtige mannen onderhield.

Tijdens de verhalende rondleiding van Massimo kom je alles te weten over deze intelligente vrouwen van lichte zeden. Zij speelden grofweg van het eind van de vijftiende eeuw tot het jaar 1650 een belangrijke rol in de maatschappij in Rome: zo waren er op een zeker moment op 100.000 burgers wel 7.000 geregistreerde courtisanes. Tijdens de Scarlet Ladies Tour: Powerful Mistresses & Courtesans of Rome kom je van alles te weten over deze jongedames.

Rome_Massimo_Lucrezia-courtisane

Courtisanes
Wie goed in haar vak was, kon het equivalent van wel zon 25.000 dollar per maand verdienen. Het gebeurde geregeld dat een rijk man (denk aan een bankier, politicus of soms ook een paus) stiekem een beetje verliefd werd op zijn gezelschapsdame en haar iets gaf. Een zekere Lucrezia die in 1430 geboren was, kreeg bijvoorbeeld een kasteel van haar patroon en mocht zelfs de Vesuvius voor twintig jaar lang haar eigendom noemen!

Schaduwzijde van hun bestaan was de lage levensverwachting: gemiddeld werd een courtisane slechts 25 jaar oud. Het was namelijk de normaalste zaak van de wereld dat je naar bed ging met iemand die zich maandenlang niet had gewassen. Daarnaast was anticonceptie ver te zoeken, dus ziektes en riskante zwangerschappen waren aan de orde van de dag.

Deze en vele andere wetenswaardigheden vertelt gids Massimo in zijn drie uur durende tour. Hij is uitstekend voorbereid: uit een flinke tas haalt hij af en toe grote mappen. Daarin zitten platen met details van de kunstwerken die zijn verhalen toelichten. Daarnaast weet hij in het drukke centrum van Rome precies de plekjes te kiezen, waar je in de schaduw rustig naar zijn verhaal kunt luisteren zonder dat je plaats hoeft te maken voor hordes toeristen.

Rome_Massimo_Pamphilj-courtisaneStorytelling Rome voorziet in wel negen verschillende rondleidingen door Rome. Kies er n van je gading en je zult Rome gegarandeerd op een originele manier beleven. De Scarlet Ladies Tour duurt 3 uur en kost 25 p.p.

Foto's en tekst: Tessa Vrijmoed

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels