VaticaanColosseum-romecolosseum-romeRomesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein rome

La Città dell'Altra Economia: verrassend festivalterrein

In de buurt Testaccio in Rome ligt een groot festivalterrein verscholen. Achter de stallen van een voormalig slachthuis bevindt zich maar liefst 10.000 vierkante meter aan expositieruimte. Er worden een heleboel evenementen georganiseerd die alle een 'andere economie' bevorderen, zoals biologische landbouw, fair trade, het recyclen van grondstoffen en duurzaam transport en energieverbruik.

Rome_citta

La Città dell'Altra Economia wordt dit terrein dan ook terecht genoemd. Zelfs als je het tijdens je bezoek aan Rome zover schopt om het museum van moderne kunst MACRO te bezoeken, dan nog is het niet gezegd dat je deze 'stad' ontdekt. De verwaarloosde veestallen in deze woonwijk waaraan je voorbij moet lopen, nodigen namelijk niet direct uit tot een verkenningstocht. Wij raden je echter aan dat vooral te doen en lichten een tipje van de sluier op van wat je er kunt verwachten.

Rome_citta

Café
Je eet en drinkt er biologisch verantwoord in 'Cafè Boario'. De naam van dit café refereert aan de vroegere functie van het terrein als standplaats van runderen (boario). Vanaf half acht 's ochtends tot middernacht kun je er van alles gebruiken: zoete croissants bij het ontbijt, warme en koude gerechten tijdens de lunch, gebakjes voor bij de thee en cocktails na zonsondergang. Er zijn wel tweehonderd zitplaatsen buiten en daarvan is de helft overdekt. 

Rome_citta-Cafe-Boario

Boekwinkel
Er is een boekwinkel voor de jeugd die inspeelt op de interesses en behoeften van zowel wat jongere als wat oudere kinderen. Pop-upboeken, klassiekers of mooi geïllustreerde boeken, er is van alles en nog wat. Je vindt er zelfs Engelstalige lectuur. Verder wordt er in deze boekengrot (tana) workshops georganiseerd, cursussen voor ouders gegeven, kun je er je verjaardag vieren en vinden er voorleesmiddagen plaats.

Biologische supermarkt
Bij 'Spazio BIO' kun je met een gerust hart winkelen. Het is hét adres in de stad waar je artikelen van biologische producenten kunt kopen. Hier liggen sinds 2007 de beste huisgemaakte producten in de schappen, toen een groep boeren uit Lazio de koppen bij elkaar stak. Ze begonnen hun eigen oogst direct in de stad te verkopen en boden tegelijkertijd de kans hiertoe aan andere lokale landbouwers. Dus als je vanavond niet uit eten gaat, dan kun je hier verse kool en wortels inslaan.

Rome_citta-restaurant

Restaurant
Bij restaurant 'Stazione di Posta' zet chef Luigi Nastri een goed maal voor je op tafel. Zoals je op deze locatie kunt verwachten zijn de grondstoffen van uitstekende kwaliteit. Er worden ook vegetarische en glutenvrije gerechten bereid en je zit er in een lichte en ruime eetzaal. Het plafond is hoog en de in Rome zo bekende sanpietrini-stenen bedekken zelfs hier binnen de vloer. Het is ook goed zitten in de tuin, met uitzicht op het expositieterrein.

Als dat alles was...
La Città dell'Altra Economia is een veelzijdige location, zoals Romeinen dat zelf graag zeggen. Iedere zondag vindt er bovendien een markt plaats waar ambachtslui hun werk aanbieden. Je kunt geluk hebben en een leuke activiteit aantreffen, zoals een streetfoodfestival, een automarkt, een ijsbaan of een concert. Kijk op de Italiaanse website om te weten te komen wat er aan de gang is en schroom niet vertaalhulp te vragen aan je gastheer of -vrouw tijdens je verblijf in Rome.

La Città dell'Altra Economia – festivalterrein
Largo Dino Frisullo (Testaccio), Rome

Dit artikel is een bijdrage van Tessa Vrijmoed

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels