Het KNIR: het Koninklijk Nederlands Instituut Rome
Als je in de Villa Borghese bent, het centrale stadspark van Rome, of je hebt een kunstige toevlucht gezocht in het Museum voor de Moderne Kunst, zou je eens naar de Valle Giulia kunnen wandelen. In dit prachtige stuk van het park ligt een laan waaraan een aantal internationale culturele instituten gevestigd zijn. En één daarvan is het Koninklijk Nederlands Instituut, in de culturele mond ook wel het KNIR genoemd.
Internationale samenwerking
Het Instituut, dat zetelt in een Neo-Renaissancistisch gebouw, bestaat al sinds 1904, maar werd in april 1933, in het bijzijn van Benito Mussolini feestelijk ingewijd. Aan het begin van de 20ste eeuw werden de Vaticaanse archieven geopend voor studie, wat natuurlijk een ongelooflijk overdadige honingpot was voor bezige academische bijtjes. Wetenschappers uit vele internationale landen kwamen naar Rome toe om in deze waardevolle archieven te duiken en zich te verdiepen in de culturele, politieke en religieuze verbanden van hun land met Italië. Aan het KNIR konden de onderzoekers dan verblijven en verder onderzoek doen.
Onderwijs
Wetenschappers van verschillende disciplines, maar voornamelijk kunstgeschiedenis, geschiedenis, klassieke talen en archeologie kunnen het KNIR vandaag de dag nog steeds als residentie gebruiken, maar het prachtige pand aan de Via Omero wordt ook gebruikt voor onderwijs, lezingen en cursussen. Masterstudenten uit Nederland kunnen er speciale vakken volgen en de slaapzalen worden gebruikt door deelnemers van Romereizen. De studenten kunnen in de middagpauze heerlijk vertoeven in de schaduw van een van de lommerrijke bomen in de giardino segreto, de prachtige omheinde tuin van het KNIR. Of zoals het KNIR het zelf beschrijft, vormt de tuin ‘geheel volgens de Griekse en Romeinse tradities een plek voor contemplatie en discussie in de buitenlucht’.
Culturele laan
Het fascistisch regime kende de Valle Giulia niet alleen toe aan de Nederlanders, ook andere landen mochten er een cultureel instituut of academie plaatsen. En dit maakt dat je in hartje Rome in één laan opeens een hele internationale mengelmoes krijgt, gezeteld in architectonische pareltjes. De buren zijn de Egyptische Academie en de Belgische Academie en daarnaast heb je het Zweedse en het Deense Instituut en de Roemeense Academie. Aan de overkant van de vallei vind je de British School, het Japanse Instituut en het Oostenrijks Instituut. Tussen de instituten en academisch vindt een nauwe samenwerking plaats om de uitwisseling van ideeën te bevorderen.
Het Koninklijk Nederlands Instituut Rome
Villa Borghese
Via Omero 12, Rome