Colosseum-romekerst sint-pitersplein romecolosseum-romeVaticaanRomesint-pietersplein-rome

De mooiste stranden van ItaliŽ

Strandliefhebbers opgelet: de befaamde jaarlijkse editie 'Mare piý bello' van de Lega Ambiente e Touring Club is weer uitgekomen, waarin de mooiste stranden en meren van ItaliŽ in 2018 voor ons op een rijtje worden gezet. Hebben de stranden vlakbij Rome ook een schoon plekje verdiend?

Kwaliteit en milieuvriendelijkheid
De Lega Ambiente doet elk jaar grondig onderzoek naar waar het als water- en strandliefhebber het beste vertoeven is in ItaliŽ. Er wordt hierbij gekeken naar de kwaliteit van het water, hoe schoon de zand-, kiezel- of rotsstranden zijn en hoe er met het milieu wordt omgegaan. 96 stranden aan de zee en 40 oevers en stranden aan meren zijn in het onderzoek meegenomen.

Rome_strand

Een belangrijke vereiste om in de top 10 van de Guida Blu te eindigen lijkt logisch genoeg te zijn dat het een strand in een dunbevolkt gebied ligt, beschermd tegen de horden dagjesmensen die in het weekend van de grote stad in massale hoeveelheden naar het strand rennen. Veel mensen betekent namelijk veel troep en grote steden in de buurt staat gelijk aan veel industrieel afval. En het is daarom ook niet verwonderlijk dat de stranden rondom Rome, zoals Ostia, Fregene en Santa Marinella in geen velden of wegen op de lijst te bekennen zijn.

Rome_strand-ostia

De mooiste stranden
Waar je dan wel moet zijn? SardiniŽ staat nog steeds, na vele jaren, op nummer 1, met maar liefst 5 stranden die de 'Vijf Zeilen' - de hoogste nominatie - gekregen hebben. Op de eerste plek staat Baronia di Posada, gevolgd door Parco di Tepilora. Maar ook stranden in SiciliŽ, Puglia, Campania, LiguriŽ, Basilicata en Toscana behoren tot de 44 mooiste stranden. In Toscane wordt Castiglione della Pescaia als de beste comune gezien qua strandbeleving betreft, evenals het prachtige, maar jetsetterige eilandje van Giglio.

De schoonste meerstranden zijn te vinden in het zuivere en schone..*tromgeroffel*...Alto Aldige, helemaal in het noordelijke topje van de laars. Die schone berglucht moet mensen blijkbaar inspireren om overal propere voetjes te willen houden.

Eigenlijk komt deze lijst natuurlijk niet als een grote verrassing; iedereen weet al langer dat men niet naar Rome komt voor een frisse duik in de zee. Benieuwd naar welke stranden er nog meer in de lijst staan? Neem dan een kijkje op de site van Lega Ambiente.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels