La Piccola Londra: Little London in Rome
Kun je het voorstellen? Een Europese stad in een andere Europese stad? Rome is van oudsher een stad waar verschillende architectonische stijlen en materialen gemoedelijk naast elkaar bestaan en heeft in de duizenden jaren van haar bestaan invloeden gevoeld uit alle windstreken. En toch weet je overal en altijd dat je in de Eeuwige Stad bent. Maar wist je dat er één straatje in Rome is waar je je in een totaal andere Europese stad waant? Dit plekje wordt door de Romeinen liefkozend 'la Piccola Londra' genoemd.
Ontsnappen aan de drukte van de Via Flaminia - een lange weg in het noorden van Rome, waar onder ander het MAXXI, het museum voor contemporaine kunst, aan ligt - kun je doen door het grote hek dat de Via Flaminia scheidt van de Via Bernardo Celentano open te duwen en even een paar passen te zetten in dit kleine privéstraatje. In een paar tellen ben je dan zomaar van Rome naar Londen afgereisd.
Old England
In dit straatje kan je alleen maar te voet komen, wat nog meer het kneuterige van een Londense wijk als Notting Hill of een straat als Lancaster Road benadrukt. De gekleurde huizen met lage daken, de stenen trappetjes, de balkonnetjes en de houten raamkozijnen geven de echte sfeer van het Old England. De huizen hebben zelfs prachtige voortuintjes, iets wat in een grote, warme stad als Rome een unicum is. Alleen de soorten planten - kenmerkend voor Zuid-Europa- en de zonwering en luiken verklappen dat je in Rome bent.
My cup of tea
Een echt lange wandeling in deze andere wereld zit er echter niet in, want de straat is maar 200 meter lang. De weg is helemaal bedekt met sampietrini, de typische Romeinse straatsteen, en is te bereiken via een hek aan het begin en het einde van de straat. Aan het einde van de straat kun je wel een schattige theesalon vinden waar je zoals de Engelsen van een proper cup of tea kan nippen.
Geesteskind
Maar wie heeft ooit bedacht om een stukje Londen in Rome te creëren? De architect van dit mooie stukje Rome heet Quadrio Pirano, die op deze manier aan het begin van de twintigste eeuw een elegant en bijzonder toevluchtsoord wilde bieden aan belangrijke hoogwaardigheidsbekleders en overheidsfunctionarissen. De burgemeester van Rome in die tijd was de cosmopoliet Ernesto Nathan, die zelf Britse roots had, en die Rome als stad op de kaart wilde zetten en moderniseren. Rome moest zich kunnen spiegelen aan andere grote Europese metropolen en daarom werden er buiten de historische stadsmuren hele nieuwe wijken ontworpen die in de moderne tijdsgeest zouden passen. De wijk Flaminio was er daar een van.
Pirano heeft ook nog andere residentiële wijken ontworpen in Rome, maar la piccola Londra is toch wel zijn meest bijzondere geesteskind. Definitely worth a visit!