sint-pietersplein-romeColosseum-romecolosseum-romekerst sint-pitersplein romeVaticaanRome

Speakeasy The Race Club - Bar bij het Colosseum

Wat kan je doen als je als bar midden in een toeristenbuurt in Rome zit, maar je wilt voorkomen dat je de zoveelste goedkope tourist trap wordt waar slechte muziek gedraaid wordt en de beschonken jeugd alleen maar loopt te brallen en heen- en weer te hossen? Dan zorg je ervoor dat je aan de buitenkant niet kunt zien dat je een bar bent, waardoor alleen de mensen die ervan weten aan je toog komen zitten.

In Via Labicana, één van de straten rond het Colosseum, heb je zo’n bar: een speakeasy genaamd The Race Club. Een Amerikaans concept in hartje Rome, waarbij de ambiance gelukkig heerlijk Italiaans is.

Rome_the-race-club-speakeasy

Zachtjes praten
Wijntjes, biertjes, cocktails en sterke drank; alcohol bestaat al sinds mensenheugenis en daarmee gepaard gaat een eeuwenlange moralistische haat- en liefdeverhouding. Het hoogtepunt hiervan bereikte zich tijdens de drooglegging in de jaren ’20, waarbij de Amerikaanse regering poogde door een verbod op de productie en verkoop van alcohol het gebruik ervan te verbannen.

Little did they know
dat er hierdoor een hele nieuwe hippe clandestiene scene ontstond, waar de alcohol rijk vloeide en men zich al dansend liet meeslepen door al zijn neveneffecten. Een welbekend fenomeen werd hierbij de speakeasy, een bar die voor de autoriteiten verstopt was en slechts met een wachtwoord te betreden was en waar je dus publiekelijk alleen zachtjes – easy – over kon praten.

Rome_the-race-club_speakeasy

Geheimzinnig
In het geval van de speakeasy The Race Club in Rome is de alcohol dus niet verborgen voor de autoriteiten, maar voor de uitgelaten jongeren die slenterend over straat alleen maar daar op uit zijn. Het publiek hier is wat ouder, weet zich te gedragen en is dus door de ‘verborgen exclusiviteit’ voornamelijk Italiaans. Je hebt hier geen wachtwoord nodig, maar je moet wel een tessera kopen, een soort ledenpasje, om binnen te komen. En als je dan de trap naar beneden gaat, zie je gelijk waarom geheimzinnigheid zo leuk kan zijn. 

Het cafè is gezellig ingericht met ouderwetse fauteuils, barokke spiegels en schilderijlijsten en elementen zoals moersleutels, motoren en helmen geven de sfeer van een raceclub. Op de muur hangt een collage van foto’s en documenten die refereren aan de historie van de plek; de bar was eerst namelijk onder andere een opnamestudio waar vele bekende en onbekende Romeinse zangers muziek hebben opgenomen en in de jaren ’70 werd het omgedoopt tot een bisca, een gokhuis.

Rome_the-race-club_speakeasy-bar

Onder de ‘Romeinse’ bogen, die je het gevoel geven in een wijnkelder te zijn, is een lange bar gebouwd, waar de jonge barmedewerkers cocktails voor je kunnen maken met namen als de Moscow Mule, Savoir Faire, The Chopper en Conte Sardo. In het weekend kun je vanaf 19.00 uur ook een bodempje leggen met een uitgebreide aperitivo met producten van Alta Norcerina. Belangrijk om te weten is dat je alleen maar met cash kan betalen!

The Race Club
Via Labicana 52 (Colosseo/Manzoni), Rome
Alle dagen geopend van 22.00 - 4.30 uur. (Vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 19.00 uur)

(Foto's: theraceclubspeakeasyroma)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels