kerst sint-pitersplein romeVaticaansint-pietersplein-romecolosseum-romeColosseum-romeRome

In de voetsporen van Caravaggio

In Rome zijn veel originele werken van Caravaggio te bewonderen. Trek een paar stevige schoenen aan en wandel mee in de voetsporen van de meester van het chiaroscuro!

Rome_santa-maria-del-popolo.jpgIn het centrum van Rome zijn meer dan twintig originele werken van Caravaggio te bewonderen. Met een paar stevige schoenen en voldoende tijd voor een koffiepauze onderweg kun je ze op één dag allemaal bekijken (mits je geen aandacht besteedt aan alle andere grote werken die in de musea en palazzi te zien zijn!).

Piazza del Popolo
In vroeger tijden kwamen de meeste reizigers de stad binnen via de Porta del Popolo, iets ten noorden van het Piazza del Popolo. Op dit plein laten we daarom ook de tocht langs alle Caravaggio’s in Rome van start gaan. In de Santa Maria del Popolo hangen om te beginnen misschien wel de bekendste religieuze werken van Caravaggio: De bekering van Paulus en De kruisiging van Petrus.

Even verderop vind je, in de Galleria Borghese, de grootste dichtheid aan Caravaggio’s: Zieke Bacchus, Jongen met een fruitmand, Madonna met de slang, Hiëronymus in zijn studeervertrek, David met het hoofd van Goliath en Johannes de Doper. Van dit laatste schilderij is echter niet helemaal zeker of het wel een echte Caravaggio is.

Via Veneto
Verlaat het park rondom de Galleria Borghese via de Porta Pinciana en sla de Via Veneto in. In de tweede straat aan je rechterhand, de Via Lombardia, schilderde Caravaggio, op nummer 46, achter de hermetisch gesloten deuren van het Casino Ludovisi een plafondfresco met in de hoofrollen Jupiter, Neptunus en Pluto. De huidige bewoner van het pand is de ambassadeur van de Verenigde Staten, die helaas geen bezoek ontvangt. Hoe Caravaggio’s fresco er precies uitziet, blijft dus een goed bewaard geheim…

Aan de Via Veneto zelf vind je in de Santa Maria della Concezione Caravaggio’s Heilige Franciscus. Steek het Piazza Barberini over en sla de Via delle Quattro Fontane in. Hier bevindt zich op nummer 13 het Palazzo Barberini, waar een van Caravaggio’s bloederigste werken te bewonderen is: Judith onthoofdt Holofernes.

Rome_palazzo-madama-rome.jpgSan Luigi dei Francesi
Caravaggio woonde jarenlang in het Palazzo Madama. Rondom dit palazzo zijn dan ook nog veel Caravaggio’s op hun oorspronkelijke plek te bewonderen. In de San Luigi dei Francesi decoreerde Caravaggio de Contarellikapel met drie enorme schilderijen over het leven van de evangelist Mattheus: Christus neemt de tollenaar als leerling, De inspiratie van Mattheüs en Het martelaarschap van Mattheüs. Het feit dat op ze werken de figuren zeer realisatisch worden weergegeven was revolutionair voor die tijd. Iets verderop, in de relatief onbekende Sant’Agostino, is Caravaggio’s Madonna di Loreto te bewonderen. Voor dit schilderij gebruikte Caravaggio zijn vriendin en prostituee Lena als model voor Maria.

Om de hoek van de Sant’Agostino ligt de Via della Scrofa. Op deze plek veranderde Caravaggio’s leven voorgoed. Op zondagavond 28 mei 1606 liep Caravaggio hier Ranuccio Tomasoni tegen het lijf, die hem nog tien scudi verschuldigd was na een weddenschap om een tenniswedstrijd. De twee begonnen te bekvechten en al snel trokken ze hun wapens. Tomasoni overleefde het niet en Caravaggio moest Rome ontvluchten.

Rome_palazzo-doria-pamphilj-rome.jpgVluchten is tevens het thema van een van Caravaggio’s in het Palazzo Doria Pamphilj. Hier hangen Rust tijdens de vlucht naar Egypte, Maria Magdalena en nog een Johannes de Doper. Waarschijnlijk is dit schilderij van Johannes de Doper ook geen echte Caravaggio, net als het portret in de Galleria Borghese. Het is wel een vrij goede kopie, wellicht van Caravaggio’s eigen hand. Het origineel is terug te vinden in de Musei Capitolini, net als De Waarzegster.

Wanneer je de Tiber oversteekt, vind je in het Palazzo Corsini (aan de Via della Lungara) nog een Johannes de Doper. Ook hangt hier Caravaggio’s Narcissus. In een van de zalen van de Vaticaanse Musea treffen we Caravaggio’s De graflegging van Christus aan, voor zover bekend het laatste werk op onze Caravaggio-tocht door Rome.

Let op: niet alle werken van Caravaggio hangen altijd op hun plek. Zijn schilderijen worden regelmatig uitgeleend aan (buitenlandse) musea.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
22-02-2015

Marcel | Hele fijne website. Bedankt hiervoor. Wisten jullie dat er ook diverse google maps over Caravaggio zijn? https://www.google.com/search?q=google+maps+caravaggio&ie=utf-8&oe=utf-8 Dit n.a.v. jullie kaart van La Grande Belazza. mvg, MarcelRome met kinderen

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels