Colosseum-romesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeVaticaanRomecolosseum-rome

Van sleutelgat tot Schervenberg

Een wandeling door een relatief onbekend stukje Rome. Eerst beklim je de Aventijn voor een prachtige blik op de stad en vervolgens maak je op de zogenaamde Schervenberg kennis met het culinaire hart van Rome!

Rome_wandelen-sleutelgat--Bocca-della-Verita.jpgSteek je hand in de Bocca della Verita en bewonder de mooie ingelegde vloer in de Santa Maria del Cosmedin. Loop een stukje langs het Circus Maximus. Sla rechtsaf om de Aventijn, een van de zeven heuvels van Rome, te beklimmen. Aan je linkerhand vind je de Roseto Comunale, een prachtige rozentuin.

Even verderop is er nog meer groen: il Giardino degli Aranci, de sinaasappeltuin. Met inderdaad heel veel sinaasappelbomen, maar ook met een prachtig uitzicht over de stad.

Neem even een kijkje in de Santa Sabina en vervolg je weg naar het beroemdste sleutelgat ter wereld, met schitterend zicht op de Sint-Pieter. Bij de gebroeders Volpetti aan de Via Marmorata kun je culinaire souvenirs inslaan. Om de hoek van dit delicatessenparadijs is onlangs een klein restaurantje geopend, waar de broers je laten proeven van alles wat ze in huis hebben.

Rome_wandelen-sleutelgat--Santa-SabinaEven verderop, op Piazza Testaccio, vind je een van de meest authentieke markten van de stad – met wederom de lekkerste etenswaren. Bij Felice a Testaccio wordt elke dag een menu samengesteld met wat er op de markt verkrijgbaar is. Vroeger werden hier in Testaccio vooral veel ingewanden klaargemaakt, vanwege het nabijgelegen Mattatoio, het voormalige slachthuis. Nu vind je in dit slachthuis een museum voor moderne kunst, het MACRO Future.

Campo Cestio
Even verderop duik je een aantal eeuwen terug in de tijd als je de lagen potscherven van de Monte Testaccio, de Schervenberg, ziet. Op het Campo Cestio, de protestantse begraafplaats, lijkt de tijd eveneens te hebben stilgestaan. Onder anderen Keats, Shelley en Gramsci vonden hier hun laatste rustplaats. Hier en daar duikt op de achtergrond nog een ander graf op, de Piramide van Cestius, helaas niet toegankelijk voor bezoekers. Vanaf de Piramide brengt de metro je zo weer in hartje stad.

Voor wie nog even door wil wandelen: de Via Ostiense brengt je naar misschien wel het meest bijzondere museum van de stad: Centrale Montemartini. In deze oude elektriciteitscentrale kun je nu je hart ophalen aan beelden uit de collectie van de Musei Capitolini – een schitterend contrast!

Rome_wandelen-sleutelgat---Monte-Testaccio-.jpg 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels