Vaticaancolosseum-romeColosseum-romesint-pietersplein-romeRomekerst sint-pitersplein rome

Het oude Rome

Wie Rome zegt, zegt geschiedenis. In deze stad wandel je letterlijk door de eeuwen heen. Met deze route zie je alle hoogtepunten uit de tijd van het Romeinse rijk - van het prille begin op het Capitool tot de grandeur van de Thermen die Caracalla liet aanleggen.

Rome_wandelen-Piazza_del_Campidoglio_Roma.jpgDeze wandeling begint op de plek waar lang geleden de stad Rome is ontstaan, op de kleinste maar belangrijkste heuvel van de stad: het Capitool. Op het door Michelangelo ontworpen Piazza di Campidoglio kijk je je ogen al uit, met Castor en Pollux boven aan de trap en keizer Marcus Aurelius op zijn bronzen paard in het midden. Bezoek zeker ook de collectie van de Musei Capitolini, met onder andere de wolvin met Romulus en Remus.

Rome_wandelen-oud-rome-il.jpgGeniet na je museumbezoek van een cappuccino met prachtig uitzicht over de stad op het terras van Bar Capitolina. Neem dan de trappen naar beneden en maak je op voor de volgende klim: naar het dak van Il Vittoriano, door de Romeinen ook wel bruidstaart of typemachine genoemd. Van hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en over het Forum Romanum.

Maar eerst wandelen we over de latere keizerfora. Links van de Via dei Fori Imperali strekken deze keizerlijke fora zich uit. Vooral het Forum van Trajanus is zeer goed bewaard gebleven. De marktgebouwen en de enorme Zuil van Trajanus, waarop maar liefst 2500 figuren zijn afgebeeld, spreken nog steeds tot de verbeelding.
Rome_oud-rome-Forum-van-Trajanus.jpg
Een wandeling over het Forum Romanum, ooit het middelpunt van het Romeinse tijd, werpt je terug in de tijd. Hier werd tegelijkertijd politiek bedreven, recht gesproken en geld geleend, maar tegelijkertijd kon je hier inkopen doen en vrienden ontmoeten. Voor de Mamertijnse gevangenis brengen acteurs regelmatig het oude Rome tot leven, zodat je een betere indruk krijgt van hoe het er hier meer dan 2000 jaar geleden aan toe ging.
Rome_wandelen-oud-rome-Forum-Romanum.jpg
Rome_wandelen-oud-colosseum.jpgNa het bezoek aan het forum wacht het Colosseum. Sinds kort is ook het gangenstelsel onder dit eeuwenoude amfitheater geopend en kun je tot hoog boven op de galerijen komen. Wandel daarna via de Boog van Constantijn naar de Palatijn, met onder andere de restanten van het huis van Augustus.

Aan de voet van de Palatijn ligt het Circus Maximus, waar in de keizertijd vaak strijdwagenraces plaatsvonden, maar waar nu nog maar weinig van is overgebleven. De wandeling eindigt bij de Thermen van Caracalla, misschien wel de meest bijzondere ruÔnes van het oude Rome. Hier konden Romeinen niet alleen genieten van thermale baden, maar ook van saunaís, massages en zwembaden. Nu worden er ís zomers vaak operaís opgevoerd.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels