VaticaanRomesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romecolosseum-romeColosseum-rome

Kerstwandeling door Rome

Wat is er nu sfeervoller dan een kerstwandeling door Rome, langs de schitterend versierde etalages, door de straten vol lichtjes en de mooiste kerstbomen en kerststallen die door de hele stad verrijzen? Rome-Nu neemt je mee langs de plekken die je in december niet mag overslaan!

We starten op de Via del Corso. Een slinger van lampjes in allerlei kleuren hangt vrolijk boven deze brede winkelstraat, waar je vooral de grotere ketens vindt. Bewonder de feestelijk versierde etalages (vergeet vooral ook de Galleria Alberto Sordi niet) en geniet van de verwachtingsvolle sfeer waarmee de Romeinen hun laatste kerstinkopen doen. Leuk detail: al die prachtig ingepakte cadeaus en mooie tasjes waarin de cadeaus worden verpakt; toch wel wat anders dan de bekende plastic tasjes.

Aan het einde van de Via del Corso wacht de hoogste kerstboom van Rome, op het Piazza Venezia. Deze boom is versierd met 40.000 ledlampjes. Maar dat is niet het enige lichtschouwspel op dit plein; de boom gaat vergezeld van een prachtig lichtspel dat de kerststal uitbeeldt.

Kerststal

Ook een bezoekje waard: de kerstboom op het panoramisch terras van Villa Borghese, boven op de Pincio, en de boom waar we nu heen wandelen, op het Piazza di Campidoglio, boven op het Capitool.

Rome_kerststalNeem ook even een kijkje in de kerk Aracoeli, hoog boven aan de trappen, waar je een prachtige bambino, kerstkindje, vindt.

Even verderop, aan de Via dei Fori Imperiali, vind je in de Basilica dei SS Cosma e Damiano. Het is een Napolitaanse kerststal, gemaakt tussen 1780 en 1820, met naast de heilige familie, de herders en de drie koningen ook allerlei andere figuren, zoals een pizzabakker, een scharensliep, een visboer en een marskramer. Hiermee is deze kerststal de uitgebreidste van heel de stad!

Rome_kerst-colosseumNaast het Colosseum staat elk jaar een andere schitterende albero di natale, kerstboom. Met een hoogte van maar liefst 22 meter kun je er niet omheen en weet hij zelfs het amfitheater een beetje in zijn schaduw te zetten.

Hierna storten we ons weer in de decemberdrukte, ditmaal rondom de Spaanse Trappen. De kerstboom die je hier ziet is een geschenk van de ambassade van Belize en een liefdadigheidsinstelling. De kerststal boven aan de trappen is ook een bezoek waard, zeker als de schemering begint te vallen.

Dat geldt ook voor de dure winkelstraten die allemaal op het Piazza di Spagna uitkomen. Ook al kun je er geen geld uitgeven omdat het allemaal ver boven je budget is, de versieringen in de etalages en in de straten zelf zijn voor iedereen gratis toegankelijk en zorgen voor een onbetaalbare aanblik. Ga zeker ook even kijken bij papierwinkel Fabriano aan de Via del Babuino, met een schitterende collectie (kerst)kaarten en papierwaren.

Wie nog niet kerstmoe is, kan op het Piazza del Popolo, in de Sala del Bramante, een tentoonstelling bezoeken van maar liefst 100 verschillende presepi, kerststallen. Voor kinderen is een bezoek aan het huis van Babbo Natale, de kerstman, een echt hoogtepunt van een bezoek aan Rome in december. Hij woont tijdelijk aan het Piazza San Silvestro, in een mooi versierd huis waar van alles te doen is en je natuurlijk op de foto kunt.

Rome_kerst-piazza-navonaVia de (tegenwoordig kleine) kerstmarkt op Piazza Navona, met kraampjes vol met flikkerende kerstversiering en specialiteiten van het seizoen, bereiken we onze eindbestemming: het Sint-Pietersplein. Ook hier staat een prachtige kerstboom. De feestelijke opening van de kerststal en het aansteken van de verlichting van de kerstboom op het Sint-Pietersplein is gepland op zaterdag 3 december om 16.30 uur. De kerstboom en de kerststal van Vaticaanstad zijn te zien tot zondag 8 januari 2023. In tegenstelling tot de voorgaande jaren wordt dit keer teruggegrepen naar een vrij traditionele kerststal. De jongste jaren pakte het Vaticaan al een paar keer uit met moderne en experimentele kersttaferelen. 

De kerststal wordt dit jaar geschonken door de Italiaanse stad Sutrio (provincie Udine). De kerstboom, een 26 meter hoge fijnspar (Picea abies), komt ditmaal uit het bergdorpje Rosello, in de regio Abruzzen. Om 22.00 uur begint de nachtmis in de Sint-Pieter, die je op het plein kunt volgen via grote schermen. Op 25 december spreekt de paus om 12.00 uur het Urbi et Orbi uit op het Sint-Pietersplein.

Wie nog energie heeft om een klein stukje verder te lopen: aan de Via dei Cavalleggeri vind je de kerststal van de Romeinse straatvegers, een klein paradijsje! Daarna is het tijd om na te genieten van al die kerstsfeer bij een goed bord pasta en een glas rode wijn.

Buiten het centrum van Rome worden nog meer kerstmarkten georganiseerd. Zo vind je aan de Viale Tor di Quinto jaarlijks vanaf de eerste dag van december het zogenaamde Villaggio di Natale Ice Park – een combinatie van een gezellige kerstmarkt en een sfeervolle schaatsbaan. Daarnaast is er in de tweede week van december een leuke kerstmarkt te vinden aan de Via dei Due Ponti in het noorden van Rome, genaamd Artigiani sotto l’Albero (‘Kunstenaars onder de Kerstboom’). Een leuke plek om originele kerstcadeaus in te slaan!

Buon Natale alvast!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels