colosseum-romeColosseum-romekerst sint-pitersplein romeVaticaansint-pietersplein-romeRome

La Grande Bellezza - bezoek de plekken uit de film!

De film La Grande Bellezza neemt ons mee naar het mondaine Rome, de stad van la dolce vita, met mensen die tot diep in de nacht dansen en het helemaal gemaakt hebben. De film laat echter ook regelmatig een glimp zien van het historische Rome, van de plekken die het decor vormen van dit feestgedruis, die vanuit welke hoek ook altijd weer mooi en verrassend zijn. Rome-Nu neemt je mee langs een aantal van deze bijzondere plekken in de film!

Rome_bellezza-fontein-gianicoloOnze wandeling start op de Gianicolo, een van de zeven heuvelen van Rome. Hier begint namelijk ook de film, met het daverende geluid van het kanonschot dat hier dagelijks om 12 uur 's middags klinkt. Na dit kanonschot is het tijd voor een wat beschaafder geluid, dat afkomstig is van het klaterende water van Il Fontanone dell'Acqua Paola, waar ook schitterende muziek klinkt. Die moet je er even bijdenken als je nu zelf op deze plek staat, maar het uitzicht is minstens zo mooi als in de film. Rome ligt letterlijk aan je voeten...

Trastevere
Van de grote fontein wandelen we naar beneden, naar de wijk Trastevere, maar niet voordat we een tussenstop hebben gemaakt bij San Pietro in Montorio, of beter gezegd bij Il Tiempotto, het kleine tempeltje dat is gebouwd door Bramante. Hier verstopt een klein meisje zich in de film voor haar moeder. Een vrij onbekende plek in Rome, maar minstens zo mooi als Bramantes klooster vlak bij Piazza Navona.

Las daarna even een pauze in bij Bar San Calisto, aan het gelijknamige plein in het altijd levendige Trastevere. Neem een cappuccino (als het tenminste nog geen elf uur is geweest) of een snelle espresso aan de bar. Met al die heuvels in Rome zul je voor de volgende etappes wat energie nodig hebben!

Rome_sleutelgatSleutelgat
Uitgerust kun je dan aan een langer stuk wandeling beginnen, naar het Piazza dei Cavalieri di Malta, boven op de Aventijn. Hier vind je het beroemde sleutelgat van Rome, dat een bijzonder uitzicht biedt op de koepel van de Sint-Pieter. Gewone stervelingen mogen alleen door het sleutelgat kijken, maar in de film opent de man die alle sleutels van Rome in zijn bezit heeft de deur voor Jep. Helaas blijft die nu echt gesloten, maar je kunt wel even binnenwandelen in de Santa Sabina op het plein. Op het aangrenzende pleintje vind je de fontein met leeuwenhoofd die ook in de film voorbijkomt.

Wandel door de sinaasappeltuinen, geniet ook hier van het bijzondere uitzicht en daal dan de heuvel weer af richting Circus Maximus. Wandel hierlangs naar een ander monument uit de oudheid, de Thermen van Caracalla. Hier speelt zich de filmscŤne met de giraf af, maar ook zonder dit bijzondere beest is dit een plek waar je vol verwondering rond zult wandelen.†

Colosseum
De volgende etappe laat je nog even in de sfeer van de oudheid. Je wandelt langs de Palatijn, met de voormalige palazzi van de Romeinse keizers, en het Forum Romanum naar het Colosseum. Dit indrukwekkende amfitheater zien we een aantal keren voorbijkomen in de film, als achtergrond van het uitzicht dat Jep Gambardella vanaf zijn dakterras heeft. Helaas kun je het dakterras zelf niet bezoeken, maar misschien biedt het Colosseum ook wel een specialere aanblik als je met beide voeten op de grond staat...

Rome_La-Grande-Bellezza-dakterras.jpg

Capitool
Van het Colosseum wandelen we langs de keizerfora naar het Piazza Venezia, om het grote witte Vittoriale heen, de trappen op die Michelangelo ooit heeft ontworpen, naar het Capitool. Hier vind je Marforio, het grote beeld dat ook op de filmposter van La Grande Bellezza te zien is. Helaas kun je niet net als Jep 's nachts door het museum snellen, maar ook overdag zijn†De Stervende GalliŽr en de Capitolijnse Venus aanwezig.

Rome_La-Grande-Bellezza-Marforio.jpg

Overigens lijkt het in de film net of je in de Capitolijnse Musea ook La Fornarina kunt bewonderen, een van de bekendste schilderijen van RaphaŽl. Hij heeft waarschijnlijk zijn grote liefde geportretteerd, die haar bijnaam La Fornarina dankte aan het feit dat ze de dochter van een bakker was. Het werk hangt echter niet in de Capitolijnse Musea, maar is te zien in het Palazzo Barberini.

Na de afdaling (we zeiden het al, het is een flinke tocht met al die heuvels in Rome) duik je de straatjes rondom het Campo de' Fiori in. Op de markt zelf kun je even pauzeren, met een lekker stuk pizza bianca, een uitgebreide lunch of vers fruit. Een heel andere vorm van La Grande Bellezza, maar het is af en toe nodig om de wandeling te onderbreken voor een Italiaanse lekkernij.

Galleria Spada
Wandel daarna naar de Galleria Spada, aan het Piazza Capo di Ferro. Borromini is verantwoordelijk voor de bouw van deze galleria, en dus ook voor het gezichtsbedrog. Want hoewel het een enorm lange galerij lijkt, met aan het einde een groot beeld, vallen de dimensies erg tegen als je eenmaal tussen de zuilen staat. Een knap staaltje gezichtsbedrog dat net als de film duidelijk maakt dat lang niet alles altijd is wat het lijkt!

Aan de Via Giulia, sowieso een van de mooiste straten van Rome, dus zeker de moeite van het bezoeken waard tijdens deze La Grande Bellezza-tocht, ligt het Palazzo Sacchetti, waar de depressieve jongen die Proust leest zich verbergt.

Rome_piazza-navonaPiazza Navona
Een van de mooiste scŤnes van de film speelt zich af op Piazza Navona, diep in de nacht. Jep komt hier tot een belangrijk inzicht (wat we hier niet zullen verklappen voor degenen die de film nog moeten gaan zien). Hoewel het plein op elk moment van de dag iets bijzonders heeft, loont het zeker de moeite om hier een keer heel laat of juist heel vroeg te komen, om de bijzondere sfeer te ervaren die er dan hangt.

Van Piazza Navona wandel je door de Via del Governo Vecchio naar Piazza dellíOrologio, waar Verdone in zijn auto naar de sterren kijkt en uiteindelijk in slaap valt. Net even verderop vind je ook het†Palazzo Taverna, waar in de film la santa, de heilige dame, zoek raakt.†

Via Veneto
Van hier†is het een flink stuk lopen naar de volgende plekken op de route. Neem eventueel een bus of een taxi (die zijn in Rome niet zo duur als in Nederland) naar Piazza Barberini, het begin van de Via Veneto. Deze straat dankt haar faam aan de film La Dolce Vita van Fellini, die zich grotendeels aan deze straat afspeelt. Hier net om de hoek, aan de Via Bissolati, schittert hoog boven je het dakterras waar aan het begin van de film groots feest wordt gevierd - met uitzicht op het lichtgevende Martini-bord waarvan je hier en daar ook vanaf de straat een glimp kunt opvangen.

Rome_La-Grande-Bellezza-Veneto.jpg

Na de mondaine Via Veneto is het heerlijk bijkomen in het park Villa Borghese. Verover een van de bankjes in de zon of strek je uit op het grasveld, om alle indrukken op je in te laten werken. De Galleria Borghese komt niet in de film voor, maar het Museo Etrusco di Villa Giulia wel. Heb je de tijd, breng dan zeker een bezoek aan de Etruskische collectie.†Wandel daarna door naar het Piazza Napoleone, boven het Piazza del Popolo. Hier eindigt in de film de†nachtelijke tocht die Jep met de man met de sleutels maakt. Hier zien ze de zon opkomen, een magisch moment!

Tiber
Wandel naar beneden, langs de Villa Medici, over het Piazza del Popolo, naar de Lungotevere, de oever langs de Tiber, meteen beneden langs de rivier. Met dit beeld eindigt de film, maar onze wandeling gaat nog een klein eindje door. Wandel - nog steeds onderlangs - naar de Engelenburcht. We sluiten de wandeling namelijk in stijl af bij La Veranda, het restaurant met het plafond vol fresco's dat in de film een rol speelt. Je vindt deze vrij chique eetgelegenheid aan de Via Borgo Santo Spirito 73. Een grande finale van een wandeling vol grande bellezza!†

Bekijk ook deze kaart voor meer informatie en de locaties van de bezienswaardigheden in deze route.

Rome_La-Grande-Bellezza-Aquedotte.jpg

Wťl in de film, maar te ver buiten deze route:
*Il Parco degli Acquedotti, publiek park langs de Via Appia, waar de experimentele toneelvoorstelling plaatsvindt.
*Il Salone delle Fontane in de wijk EUR, gebouwd tijdens het bewind van Mussolini.†

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels