Rafaël, de meest romantische schilder van Rome
Hoewel je niet in Rome geweest kunt zijn zonder het Colosseum en de Sixtijnse Kapel te hebben gezien, kun je tijdens je bezoek aan de stad eigenlijk ook niet om Rafaël heen. Deze schilder en architect, die officieel Raffaello Sanzio heet en in Urbino (Le Marche) ter wereld kwam, maakt het kwartet van Michelangelo, Da Vinci en Donatello compleet en zijn werk is dan ook absoluut een must see in Rome.
Maar waar in Rome vind je zijn werken? Met deze city walk van Stedenman kom je via een prachtige route langs de mooiste schilderijen en bouwwerken van Rafael in Rome. En niet alleen om die reden is de speciale Rafaël-wandeling van Stedenman een goed idee; je komt hiermee namelijk ook langs een groot aantal andere bezienswaardigheden die de Eeuwige Stad rijk is.
TIP: Je kan deze unieke wandelroute als digitale uitgave (pdf) bestellen (voor op je pc, laptop, tablet of smartphone) en als papieren gids, om mee te nemen tijdens je stedentrip naar Rome.
Bestel de wandelroute 'Het Rome van Rafael' als digitale uitgave
Bestel de city walk 'Het Rome van Rafael' als papieren gids
Volg de meesterwerken van Rafaël door Rome en je wordt vanzelf meegevoerd door een sterk staaltje artistieke storytelling. De vele iconische schilderijen en bouwwerken van Rafael zijn omgeven door historische anekdotes, mythische verhalen en fascinerende legendes. Wandel mee door charmante straatjes en over markante pleinen in Rome, zoals Piazza del Popolo, Piazza del Spagna met de beroemde Spaanse Trappen en Piazza Navona, langs bekende bezienswaardigheden als Villa Borghese en het Pantheon, waar Rafael zijn laatste rustplaats heeft gevonden.
Naast een groot aantal prachtige klassiekers van Rafaëls hand (zoals 'Dame met de eenhoorn', de Cappella Chigi, 'La Fornarina' en zijn fresco’s in de Santa Maria della Pace kerk), bevat de route voor ieder wat wils. De Passeggiata del Pincio (voor een van de mooiste uitzichten van Rome), de Piazza del Popolo (het plein met de obelisk, fonteinen en de tweelingkerken), Via Margutta, een van de mooiste straatjes in Rome, de beroemde Trevi-fontein en het Chiostro del Bramante; om maar een paar hoogtepunten te noemen.
De route start in het park Villa Borghese. Hier kan je een van de beroemdste musea van Rome bezoeken: Galleria Borghese (zorg dat je voor dit bezoek vooraf kaartjes reserveert!). Hier vind je Rafaëls Dame met de eenhoorn en het centrale deel van de Pala Baglioni, met een weergave van de kruisafneming. Ook is in de Galleria Borghese een portret van een man te zien dat wordt toegeschreven aan Rafaël.
Rafaëls volgende meesterwerk wacht op het Piazza del Popolo. Vanuit de Galleria Borghese wandel je eerst naar het mooie uitzichtpunt boven het plein. In de kerk Santa Maria del Popolo is Rafaël verantwoordelijk voor de Cappella Chigi, met de graftombes van de broers Agostino en Sigismondo Chigi.
Vanaf Piazza del Popolo lopen we via de Spaanse Trappen en Piazza Barberini naar het Palazzo Barberini Hier hangt misschien wel het meest bekendste van Rafael: La Fornarina, de ‘bakkersdochter’. Volgens velen was zij Rafaëls minnares en wellicht wel echtgenote. Hij zou niet kunnen schilderen zonder haar nabijheid, hetgeen bij dit portret natuurlijk geen probleem was…
Pantheon
De route voert verder langs de wereldberoemde Trevifontein naar de Galleria Doria Pamphilj en het Pantheon, waar de schilder en architect begraven is. Via Piazzo Navona komen we bij het eindpunt van deze route, de Santa Maria della Pace, waar Rafaël fresco’s van sibillen en engelen schilderde in de Chigi-kapel.
Vaticaanse Musea
Er is nog veel meer werk van Rafael te zien in Rome, maar dat zou deze city walk te lang en te vermoeiend maken. Ben je geïnteresseerd in nog meer werk van Rafael dan zijn de volgende plekken zeker een aanrader.
In de Vaticaanse Musea heeft Rafaël ook een mooie erfenis heeft achtergelaten. Bewonder zeker zijn Stanza di Eilodoro, met een schitterende frescocyclus, met onder andere de Messa di Bolsena. Op dit werk is goed te zien dat de ontwerper die de uniformen van de Zwitserse Garde ontwierp, Jules Repond, zich baseerde op de uniformen die Rafaël hier schilderde.
Ook in de Stanza della Segnatura is het genieten van Rafaëls werk, met onder andere Adam en Eva, Mars en Apollo en de personificaties van de theologie, de gerechtigheid, de filosofie en de poëzie. Het hoogtepunt van deze zaal is echter Rafaëls School van Athene, met alle beroemde Griekse filosofen én een zelfportret van Rafaël.
Op de frescocyclus in de Stanza dell’Incendio del Borgo heeft Rafaël de grote brand in de Borgo (in de wijk die van het Vaticaan naar de Engelenburcht voert) uitgebeeld, evenals de Slag bij Ostia en de kroning van Karel de Grote.
In de Loggia di Raffaello zijn fresco’s te zien waar de schilder allerlei verhalen uit het Oude Testament op afbeeldt. In de Pinacoteca, het Schilderijenmuseum van het Vaticaan, zijn veel schetsen van de schilder uit Urbino te bewonderen. Hier vinden we ook Rafaëls Madonna di Foligno.
Villa Farnesina
Wie misschien wel de mooiste werken van Rafaël in Rome wil zien, moet zeker ook een bezoek brengen aan de Villa Farnesina (alleen van 9.00 tot 14.00 uur geopend). De villa werd, net als de fresco’s in de Santa Maria della Pace, gesierd met fresco’s in opdracht van Agostino Chigi, de welgestelde bankier uit Siena. Hier schittert op het plafond van de Loggia di Psiche een overdadig banket ter ere van het huwelijk van Eros en Psyche. Agostino's eigen liefdesverhaal is overigens ook de moeite van het vertellen waard, zoals je via deze link kunt lezen.
Rafaël creëerde in de Villa Farnesina ook de nimf Galatea, die de oceaan bevaart in een schelp die wordt voortgetrokken door twee dolfijnen. Op het plafond van de Sala Galatea zien we een bijzondere sterrenhemel: precies zo stonden de maan en de sterren toen Chigi ter wereld kwam.