sint-pietersplein-romecolosseum-romeColosseum-romeRomeVaticaankerst sint-pitersplein rome

Street Art: Leve de bomen!

Diepe groeven, sterke fronsen, lijnen en ringen die vele jaren tekenen; nee, dit is niet de beschrijving van de vele nonni en nonne die op de Romeinse stadsbankjes over ditjes en datjes zitten te keuvelen. Het is daarentegen een kenschets van de kunstwerken van de jonge street artist Andrea Gandini, die verspreid over Rome in oude boomstronken zijn werkmateriaal gevonden heeft. 

Met zijn piepjonge 20 jaar heeft Andrea, die oorspronkelijk uit Abruzzo komt, al een bijzondere band met ouderdom en verval gekregen. Naast de karakteristieke pijnbomen staat het groene Rome vol met andere boomsoorten, planten en struiken en hoewel schoonheid en leefbaarheid in de stad hoog in het vaandel staan is het soms door ziekte of voor de veiligheid nodig om sommige bomen te korten.

Rome_gandini

Maar in plaats van de eenzame stronken, die vaak nog wel met hun wortels in de aarde blijven staan, slechts als een droevige herinnering te zien van de prachtige boom die het ooit eens was, probeert Andrea ze op zijn manier levend te houden. Karakteristieke gezichten, monsterachtige wezentjes, het Colosseum, zelfs hele dorpjes in een heuvelachtig landschap: met zijn beitel en vijl snijdt hij er een hele nieuwe ziel in. 

Rome_andrea-gandini

In totaal heeft hij al 54 boomstronken in en buiten het centrum van Rome van een nieuw leven als sculptuur voorzien en het leuke is dat je op zijn site een kaart kan openen waarop ze allemaal aangewezen staan. Je zou dus zelf een hele route kunnen uitvogelen om de tronchi d'arte op je pad tegen te komen: van de weg leidend naar het Vaticaan, via Trastevere, langs de Bocca della Veritą en het Colosseum, helemaal tot aan de San Giovanni di Laterano. Of je kunt natuurlijk ook het toeval je laten leiden en als verrassing struikelen over een vredige houten nonno in een stronk.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels