sint-pietersplein-romeRomekerst sint-pitersplein romeColosseum-romecolosseum-romeVaticaan

Wandeling Heerlijk Rome

Rome bevat heel veel historische hoogtepunten, maar minstens zoveel culinaire plekken waar je geweest moet zijn! Met deze wandeling ontdek je verschillende lekkere adresjes tussen grofweg het Pantheon, Piazza Navona, Campo de' Fiori en Piazza Santa Maria in Trastevere.

Rome__wandeling-Tazza-dOro-rome.jpgWe beginnen onze kennismaking met Rome uiteraard met een kopje koffie! Vlakbij het Pantheon strijden twee koffiebarretjes om de vraag wie nu de beste koffie van de stad verkoopt. Na bij beide een cappuccino of espresso te hebben gedronken, mag je zelf oordelen wie nu de beste koffie schenkt!

Bij Tazza d’Oro ruik je de koffie al van ver, zeker in de vroege ochtend. Neem een kopje koffie aan de bar en geniet van de drukke bezigheden van de barista: er gaan in vijf minuten heel wat kopjes doorheen! Aan de andere kant van het Piazza della Rotonda vind je Caffè Sant’Eustachio, mijn persoonlijke favoriet, en wel omdat de koffie hier altijd lekker zoet is. Wil je er geen suiker in, zeg dit dan voordat je je koffie bestelt! Neem een voorraadje koffie voor thuis mee, uiteraard aangevuld met een selectie heerlijke chocolaatjes die hier in alle soorten en maten liggen uitgestald.

Uiteraard brengen we na deze kennismaking met koffie een bezoek aan het Pantheon, een bouwkundig wonder. Een grote ronde zaal met een halfronde koepel lijkt een simpel gegeven, maar wie had kunnen denken dat dit plafond van gegoten cement tweeduizend jaar later nog steeds intact zou zijn?

De buurt rondom het Pantheon telt ontzettend veel mooie kerken: de Santa Maria Sopra Minerva, met een prachtig plafond en een vrij onbekend beeld van Michelangelo, de San Luigi dei Francesi, met drie prachtige werken van Caravaggio, en de Sant’Ignazio, met een schitterend staaltje bedrog, laten ieder een heel eigen karakter zien.

Rome_campo-de-fiori-rome.jpgVia het Piazza Navona, waar Bernini en Borromini tussen de schilders van nu nog steeds om voorrang strijden, en een van de sprekende beelden die Berlusconi er regelmatig van langs geven, wandelen we naar het Campo de’ Fiori, waar rond lunchtijd een en al bedrijvigheid heerst. De marktlui prijzen hun waren luidkeels aan en de Romeinse huisvrouwen verzamelen de laatste ingrediënten voor il pranzo.

Met verse tomaatjes, een stuk piazza bianca van bij Il Forno, de lekkerste bakker van de stad, wat mozzarella, basilicum en wilde perziken toe stel je een heerlijke lunch samen. Wie liever een terrasje opzoekt om de markt lekker lang te kunnen bekijken, kan bij Obika, de allereerste mozzarellabar ter wereld, terecht voor allerlei broodjes, salades en pasta’s met mozzarella. Uiteraard krijg je ter plekke nog meer leuke en lekkere tips voor een Romeinse lunch.

Rome_piazza-farnese-rome.jpgNa de lunch wandelen we over het Piazza Farnese, met twee enorme badkuipen uit de Thermen van Caracalla, naar het oude getto van Rome. Op het Piazza Mattei bewonderen we de mooiste fontein ter wereld, de Fontana delle Tartarughe, oftewel de Schildpaddenfontein. Ook nu nog vind je in het oude getto veel joodse winkels en restaurantjes.

Op het Tibereiland maken we een tussenstop voor een snelle espresso bij L’Antico Caffè dell’Isola. Dan wacht Trastevere. Volgens de inwoners vind je hier pas het echte Rome, maar dat zeggen vast alle Romeinen van hun eigen wijk. Je kunt er in elk geval culinair gezien je hart ophalen, want elke straathoek heeft wel een bijzondere bakker, koffiebar of trattoria. Zo brengen we een bezoek aan een echte koekjesfabriek, Biscottificio Innocenti, waar je natuurlijk alle versgebakken koekjes kunt proeven (en kopen voor onderweg!).

Uiteraard slaan we ook de Santa Maria in Trastevere niet over, met prachtige apsismozaïeken. Hier eindigt de Heerlijk Rome-wandeling, maar heerlijk Rome vind je nog overal om je heen! Tips voor een aperitivo en voor dineradresjes in de buurt ontbreken natuurlijk niet, zodat je zelf nog heerlijk kunt nagenieten!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels