sint-pietersplein-romeColosseum-romeVaticaanRomecolosseum-romekerst sint-pitersplein rome

Weer en klimaat in Rome

Een veel gehoorde Romeinse uitdrukking is 'Il tempo e' pazzo!', oftewel 'Het weer is gek!' Er valt dan ook inderdaad geen peil te trekken op de hoeveelheid zon of regen die over de Eeuwige Stad wordt uitgestort. Check dus voor vertrek de meerdaagse weersverwachting onder aan deze pagina, dan weet je of je een paraplu of juist een extra flesje zonnebrandcreme in je koffer moet stoppen.

Over het algemeen is de Romeinse lente heel aangenaam. Al vroeg in maart kan de temperatuur oplopen tot een aangename 20 graden. Er valt nauwelijks regen en hoewel de Romeinen nog in hun dikke bontjas door de stad lopen, laten de toeristen de zon al op hun blote armen schijnen. In mei kan het flink stormen, zeker als de sirocco, een hete Afrikaanse woestijnwind, opsteekt. De stad wordt dan bedekt onder een dun laagje woestijnzand.

weer-rome-3.jpgIn de zomermaanden kan het in Rome erg heet zijn, met temperaturen ruim boven de 30 graden. Zeker in augustus ontvluchtten veel Romeinen de stad en trekken ze naar de kust of naar de bergen, of naar familie in het zuiden van het land. Toch is een bezoek aan de stad ook dan goed te doen, als je genoeg rustmomenten inplant in een van de vele parken die de stad rijk is. Gelukkig vind je ook over kleine drinkfonteintjes, nasoni genaamd, die je zelfs op de heetste dagen op heerlijk koel water trakteren. Houd er in augustus wel rekening mee dat veel winkels en restaurants gesloten zijn omdat de eigenaren op vakantie zijn, met name buiten het toeristische centrum. Zeker vanaf 15 augustus, Ferragosto of Maria Hemelvaart, trekken de Romeinen massaal de stad uit.

Net als het voorjaar is het najaar een gunstige periode om de stad te bezoeken. Het is er meestal nog warmer dan in het noorden; de terrassen zitten nog tot laat in de avond vol. Hoewel de nachten wel al koud kunnen zijn, laat de zon zich overdag meestal van zijn beste kant zien. Pas in november breken de echte herfstbuien los en wordt de stad goed schoongespoeld. De parapluverkopers beleven gouden tijden deze maand; de plotseling opkomende buien overvallen zelfs de Romeinen. Gelukkig klaart het meestal snel weer op en kan het met een beetje geluk nog 15 tot 20 graden worden.

Sneeuw in Rome is zeldzaam, al kan het in december en januari wel koud zijn. Gelukkig doen de feestelijke kerstverlichting en een regelmatige tussenstop in een van de vele koffiebarretjes wonderen om de kou te trotseren. Als je geluk hebt en Rome een zachte winter kent, kun je ook in december nog buiten eten. Weliswaar met terrasverwarming, maar toch!

Meer informatie over het klimaat in Rome vind je bij Klimaatinfo Rome

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels