VaticaanRomekerst sint-pitersplein romecolosseum-romeColosseum-romesint-pietersplein-rome

EUR - bijzondere buitenwijk van Rome

De wijk EUR (EUR staat voor Esposizione Universale di Roma – Wereld Tentoonstelling van Rome) ligt in het zuiden van Rome. De wijk is, zoals de naam al aangeeft, gebouwd op de plek waar in 1942 de Wereldtentoonstelling zou worden gehouden.

Rome_wijken-eur-colosseo-quadratoVijf jaar daarvoor, in 1937, begonnen de voorbereidende werkzaamheden op deze plek. De plannen waren grootser dan groots; Mussolini wilde Rome zelfs uitbreiden tot aan zee. De wijk moest dan ook langs de reeds in 1928 aangelegde snelweg naar Ostia verrijzen, om Rome zo een stukje dichter bij de kust te brengen. De Tweede Wereldoorlog gooide echter roet in het eten en Mussolini moest zich gaan bezighouden met andere zaken.

De werkzaamheden werden in 1941 gestaakt. Pas in de jaren vijftig en zestig bouwde men verder, maar nu met een heel ander doel voor ogen. Het moest een moderne woon- en werkwijk worden, met veel strakke vormen.

Bezienswaardigheden in de wijk EUR:
*het Palazzo della Civiltà del Lavoro – dat beter bekend is onder de naam Colosseo Quadrato (Vierkant Colosseum), omdat het inderdaad een vrij blokkige weergave van het grote amfitheater in Rome is. De eerste bouwwerkzaamheden vonden plaats tussen 1938 en 1942, maar het gebouw werd pas na de oorlog, in 1953, helemaal voltooid. Onder de verschillende bogen van de galerijen op de onderste verdiepingen staan beelden die allerlei beroepen vertegenwoordigen. Het gebouw doet tegenwoordig dienst als hoofdkantoor van het modemerk Fendi.
*de basiliek Basilica dei Santi Pietro e Paolo, gewijd aan Petrus en Paulus. De kerk staat op het hoogste punt van de wijk.
*de obelisk ter ere van Guglielmo Marconi, de uitvinder van de draadloze telegrafie, midden op het Piazza Marconi. Aan het plein vind je drie musea, die onder meer allerlei folkloristische gebruiken en de vroege middeleeuwen tot leven brengen.
*Het Palazzo degli Uffici was een van de weinige gebouwen die al voor de oorlog helemaal werden voltooid. Het is nog altijd in gebruik, net als het Palazzo dell’INA en het Palazzo dell’INPS, twee halfronde kantoorgebouwen en het Palazzo dei Congressi. In de wijk ligt ook het Archivio Centrale dello Stato, waar het Ministerie van Erfgoed en Cultuur huist.
*het Palazzo dello Sport, is gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 1960. Er kunnen meer dan 16.000 mensen in plaatsnemen, met boven hun hoofd een dak dat qua constructie doet denken aan het Pantheon.
*het Museo della Civiltà Romana, heeft een uitgebreide collectie reproducties van beelden, gebouwen en monumenten uit het oude Rome. Het mooiste in dit museum is de grote maquette van het Rome ten tijde van keizer Constantijn, waarbij het Colosseum, het Forum Romanum en het Pantheon zijn nagebouwd zoals ze er in de vierde eeuw uitzagen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel winkels het Forum Romanum telde, hoe het Colosseum er in al zijn glorie uitzag en hoe vol het Forum eigenlijk was, met al die gebouwen waarvan nu hoogstens wat stenen of zuilen zijn overgebleven.
* Giardino delle Cascate, een mooi park met een waterval en een meer. Sinds mei 2017 weer open.

Rome_giardino-delle cascate-eur

Mediterraneum – het aquarium van Rome
Eind 2017 opent, onder het kunstmatige meertje in de wijk, naar verwachting het Acquario di Roma zijn deuren. Het wordt het grootste aquarium van heel Italië, met ruim vijfduizend verschillende vissen. Als bezoeker moet je door ingenieus gebouwde watertanks het idee krijgen dat je echt onder water loopt, langs vissen en andere dieren die in de Middellandse Zee leven.

Er wordt nog steeds gebouwd in de wijk EUR. Zo zijn er plannen voor een museum dat is gewijd aan het merk Made in Italy.

Rome_palazzo-dei-congressi

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels