RomeVaticaanColosseum-romesint-pietersplein-romecolosseum-romekerst sint-pitersplein rome

Pigneto, de rauwe hippe wijk van Rome

De wijk Pigneto, ten zuidoosten van het centrale station Termini, kon tot voor kort altijd een beetje beschouwd worden als het enfant terrible van de wijken in het ‘centrum’ van Rome (dat is, de wijken die allemaal binnen een half uur te bereiken zijn vanaf Piazza Venezia). De treinen, met als begin- en eindpunt Termini, rijden op de achtergrond nog steeds voorbij, maar de moeilijke puber heeft zijn rebelliejaren achter de rug en heeft zich in razendsnel tempo tot een hippe jongeling met een eigen identiteit ontwikkeld. En zeker als straks eindelijk de C-lijn van de metro klaar is, verdwijnt het laatste excuus om deze interessante plek tijdens een citytrip naar Rome over te slaan. 

Rome_pigneto-street art

Historie
Pigneto is van oorsprong een arbeiderswijk, die zich vanaf 1870 gevormd heeft vanuit verschillende omringende borgata, gehuchten, die langzaam aan elkaar groeiden door de toestroom van duizenden Italianen die na de eenwording van Italië de hoofdstad voelden lonken. De naam zou komen van de rijen pijnbomen die langs de drie grote lanen waren geplant en zo een triangel vormden met Pigneto in het middelpunt. Net als San Lorenzo, de studentwijk die er vlak naast ligt, vormde Pigneto een broeihaard voor het antifascisme tijdens de Tweede Wereldoorlog en was tevens het mikpunt van de bombardementen van de Geallieerden in 1943 en 1944. De huizen, kerken en scholen zijn daarna natuurlijk weer heropgebouwd, maar voor oude Romeinse historie hoef je hier dus niet te komen.

Rome_pigneto

Van achterbuurt tot hipsterhub
Treinstations, spoorrails en de bijbehorende buurten verder van het centrum worden vaak bestempeld als onguur en Pigneto was daar geen uitzondering op. Tot vijf jaar geleden was het een buurt waar je ’s avonds liever niet alleen op straat liep en waar het wemelde van de drugsdealers en schermutselingen tussen verschillende soorten straatverkopers onderling en mensen van de buurt. Maar omdat de grootste universiteit van Rome, La Sapienza, dichtbij is en de huren laag waren, namen steeds meer studenten de gok en ook kunstenaars konden zich in de ruime appartementen en de kleurrijke straten thuis voelen.

Rome_pigneto-markt

In Via del Pigneto, de hoofdstraat die de ene kant van de wijk met de andere verbindt, openden steeds meer wijnbarretjes, eettentjes en cocktailbars en in een oogwenk kreeg de wijk opeens de allure van een Williamsburg of Bushwick in New York. De rauwe stijl blijft echter hangen door de treinsporen en de flamboyante streetart en de hippe crowd, de Noord-Afrikaanse straatverkopers en de lokale bevolking vormen een heerlijk unieke en harmonieuze smeltkroes.

Rome_pigneto

Necci dal 1924, Via Fanfulla da Lodi 68
Een echte klassieker die je tijdens een bezoek aan Pigneto niet mag missen. Dit is een van de oudste en beroemdste cafés van Pigneto, die deels zijn faam dankt doordat het de ontmoetingsplek is van de hoofdpersonages, de ‘ragazzi di vita’ in de film Accattone van Pier Paolo Pasolini. In 2009 is het historische gebouw grotendeels afgebrand, maar de pretentieloze ziel is onveranderd gebleven en heeft ervoor gezorgd dat de mensen na de heropening net zo graag blijven komen voor een taartje op zondagmiddag of een wijntje en diner in de avond.

Rome_pigneto-necci

Mezzo, Via del Pigneto 19
De gekleurde stoeltjes op het terras en het gezellige kleine interieur van cocktailbar Mezzo nodigen gelijk uit om na het eten de avond te starten. Ze hebben een groot aanbod van cocktails en staan vooral bekend om de creaties die ze met vermout kunnen maken.

Il Tiaso, Via Ascoli Piceno 20
Il Tiaso is precies zo’n wijnbar waar je tussen de houten planken volgestouwd met rijen en rijen aan boeken oeverloos over het leven, de liefde en politiek kunt praten, terwijl je van een echte Italiaanse wijn nipt.

La Santeria, Via del Pigneto 211
Een intieme bistrot en pizzicheria in de stijl van het fin-de-siècle, waar zowel gerechten uit de Italiaanse keuken gegeten kunnen worden als kleine hapjes om te knabbelen, zoals de naam al zegt.

Il Kino Cinema & BistrotVia Perugia 34
Een bioscoop waar je voor en na de film kan borrelen en dineren en waar de films, in internationale sfeer en contrair tot wat in de meeste Italiaanse cinema’s gebeurd, in de originele taal te zien zijn. 

Rome_pigneto-terras

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken
Mooie video van Rome door Oliver Astrologo.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels