RomeVaticaansint-pietersplein-romecolosseum-romekerst sint-pitersplein romeColosseum-rome

Trastevere, schilderachtige wijk in Rome

De trotse en eigenwijze inwoners van Trastevere, dat letterlijk aan de overkant van de Tiber betekent, beschouwen zichzelf als de echte Romeinen. In deze schilderachtige oude volkswijk loop je zo tegen taferelen aan die uit voorbije eeuwen lijken te stammen. Verscholen in een wirwar van nauwe, geplaveide straatjes liggen enkele van de interessantste middeleeuwse kerken van Rome. Slechts een toevallige glimp van een romaanse klokkentoren verraadt hun ligging.

Rome__santa_maria_trastevere-rome.jpgSanta Maria
Het middelpunt van de wijk wordt gevormd door de Santa Maria in Trastevere, die volgens de inwoners van Trastevere de eerste christelijke kerk is die in Rome werd gebouwd. Hier zou in de derde of vierde eeuw voor Christus namelijk al een kerk hebben gestaan, maar de huidige basiliek is nog niet zo oud. De kerk zoals die er nu staat zou in de 12e eeuw gebouwd zijn.

Uit diezelfde tijd stammen ook de schitterende mozaÔeken op de gevel van Maria die Jezus voedt en wordt omringd door tien vrouwen met lichtjes in hun handen. De vrouwen met de brandende lampjes staan symbool voor de maagdelijkheid; de vrouwen met gedoofde lampjes zijn waarschijnlijk weduwen. Ook binnen is een prachtig mozaiek te zien, ditmaal met een afbeelding van de kroning van Maria.

De bouw van de Santa Maria in Trastevere heeft soms letterlijk een gat geslagen in het oude Rome; zo zou een deel van het bouwmateriaal zijn gestolen uit de Thermen van Caracalla. Dat maakt de zuilen niet minder mooi, maar het is wel vreemd te bedenken dat de bouw van een prachtige kerk ten koste is gegaan van het behoud van de oude gebouwen van het enorme thermencomplex.

Aan het Piazza di Santa Maria in Trastevere vind je een aantal gezellige terrasjes en restaurantjes. Vooral bij Caffe degli Aranci is het goed toeven; het versgeperste sinaasappelsap is echt een aanrader! De trappen van de fontein op het plein zijn een populaire ontmoetingsplaats.

Rome__trastevere_rome-1.jpgEven verderop, aan het Piazza Sant'Egidio, vind je Ombre Rosse, een gezellige kroeg met dito terras waar je even kunt bijkomen met een koffie, een glas wijn en een broodje. Vaak worden hier exposities georganiseerd, en in het weekend zijn er regelmatig concerten.

Aan dit plein vind je ook het Museo di Roma in Trastevere. Hier begrijp je pas echt waarom de inwoners van Trastevere vinden dat alleen zij zich echt Romeinen mogen noemen. Het museum heeft allerlei prenten over de feesten, spelletjes en tradities van de Romeinen, die in Trastevere vaak nog springlevend zijn en ook door jongere generaties in ere worden gehouden.

Naast het museum ligt de Sant'Egidio, de kerk van een zeer actieve geloofsgemeenschap die ooit is opgericht om arme mensen op te vangen en te eten te geven. Nog steeds is deze gemeenschap heel actief en zie je de inwoners van Trastevere regelmatig met boodschappen sjouwen voor een grote lunch of een feestelijk diner voor de buren en vrienden die het minder hebben getroffen.

Andere bekende kerken in Trastevere zijn de Basiliek van Santa Cecilia, met de sarcofaag van Cecilia, een Romeinse vrouw die zou zijn gemarteld omdat ze zich bekeerde tot het christendom.†Neem ook een kijkje bij de SantíAndrea de Scaphis, een barokke kapel die is verbouwd tot een ultramoderne kunstgalerij.

Aan de Via delle Luce vind je Biscottificio Innocenti, een klein koekjesfabriekje waar ze de lekkerste koekjes van Rome maken. Terwijl je je koekjes bestelt, zie je de meest lekkere variaties uit de oven komen. Hier kan elke zoetekauw zijn hart ophalen: brutti ma buoni, cantuccini, amaretti, crostata... Kies wat lekkers uit, wandel naar een barretje in de buurt, bestel een kopje koffie en geniet!

Een van de minder bekende plekken in Trastevere is de San Francesco a Ripa. Bij zijn bezoek aan Rome in 1219 verbleef Franciscus van Assisi hier. Zijn (stenen) kussen en crucifix zijn bewaard gebleven. Het oorspronkelijke gebouw staat er echter niet meer. Hoogtepunt in de huidige kerk is de Paluzzi-Albertoni-kapel, met Berniniís adembenemende De extase van Beata Ludovica Albertoni.


Rome_Trastevere-rome

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels