Colosseum-romecolosseum-romeRomekerst sint-pitersplein romeVaticaansint-pietersplein-rome

Coppedè, bijzondere wijk in Rome

De huizen in de wijk Coppedè in Rome zien er allemaal anders uit. De verschillende kleuren en de gigantische kroonluchter onder het ‘plafond’ van een brug maken je meteen vrolijk!

Rome__coppede_rome-1.jpgVer weg van alle drukke toeristische trekpleisters van Rome, waan je je even in de wereld van Anton Pieck, in het sprookjesachtige Quartiere Coppedè. De wijk ligt tussen Piazza Buenos Aires en Via Tagliamento, en is met recht een bijzonder stukje Rome te noemen.

Coppedé is een speciale plek, die bijna geen enkele toerist kent. Het is een kleine wijk, bestaande uit 18 palazzi en 26 kleinere gebouwen. Slenter langs de bijzondere huizen rondom het Piazza Mincio, dat het hart van de wijk vormt, en je wordt bevangen door de bijzondere sfeer die hier heerst. Die sfeer is te danken aan de Florentijnse architect Gino Coppedè, die op deze plek rond 1915 de vrije hand kreeg van de gemeente Rome om hier een aantal unieke huizen neer te zetten.

Dat liet Coppedè zich geen twee keer zeggen. Hij leefde zich helemaal uit en werkte tot aan zijn dood in 1926 aan de verfraaiing van de huizen. Je staat dan ook ademloos te kijken naar alle details: mozaïeken, schilderingen, grappige reliëfs, monsterachtige wezens, een zonnewijzer, kleine schoorsteentjes, grappige afdakjes, balkonnetjes, erkers. Wellicht was hij geïnspireerd door het werk van Gaudi in Barcelona.

Fontein
Coppedè bouwde ook een grappige fontein, de zogenaamde Fontana delle Rane (Fontein van de Kikkers), die volgens de bewoners van de wijk bedoeld was als knipoog op de Fontana delle Tartarughe (Fontein van de Schildpadden) op Piazza Mattei. Tot overmaat van vreugde hangt er een gigantische kroonluchter onder het ‘plafond’ van een brug. Je waant je eerder in de Efteling dan in Rome...

Hoe kom je er?
Om in het Quartiere Coppedè te komen, neem je vanaf Piazza Venezia bus 60 express naar de Via Nomentana (fermata Viale Regina Margherita, de eerste halte na Porta Pia); vanaf Termini neem je bus 90 express naar de Via Nomentana (eveneens uitstappen bij de eerste halte na de Porta Pia, fermata Viale Regina Margherita) of bus 38 naar Corso Trieste (eerste halte).

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels