kerst sint-pitersplein romecolosseum-romesint-pietersplein-romeVaticaanColosseum-romeRome

Via del Governo Vecchio, van vintage tot foccaccia

Van het sprekende standbeeld in Rome tot het plein waar leergierige taalstudenten de Italiaanse subjunctivus meester worden, loopt de idyllische straat met de naam Via del Governo Vecchio. Het woord vecchio in de naam geeft al aan dat dit een oude straat is en hoewel de vele vintagewinkeltjes hieraan dus absoluut eer doen, kun je in dit mooie straatje naast de Piazza Navona ook verrast worden door eigentijdse makelij. 

De straat heette eerst de Via del Governo, omdat het stadsbestuur van Rome daar zetelde, maar toen de paus de regering in het midden van de 18de eeuw naar Palazzo Madama verplaatste, kwam er vecchio achter te staan. De kinderkopjes zijn karakteristiek voor de straten van het historisch centrum, evenals de Renaissance-façades, dus als je de incidentele motorino wegdenkt waan je je zo een paar eeuwen terug.  Rome_via-governo-vecchio

Kritisch beeld
Afhankelijk van welke kant je komt, begint of eindigt deze straat met het beruchte beeld van Pasquino op het gelijknamige plein. Dit klassieke Romeinse beeld dat in de vijftiende eeuw uit de grond werd opgegraven werd vervolgens op dit plein geplaatst en werd al snel een plek waar anoniem kritiek over de paus, de kerk en de regering geuit werd in de vorm van satirische versjes in het Romeinse dialect, de zogenaamde 'pasquinades'. Deze politieke rebellie werd door voorbijgangers gelezen en op deze manier werd Pasquino de stem van het ontevreden Rome. 

Rome_via-governo-vecchio

Bakkersdochter en foccaccia
Verder de Via del Governo Vecchio inlopend loop je eerst langs boekenwinkel Altroquando, waar je naast romans ook leuke boeken kan inzien over de Romeinse geschiedenis. Bij Mimì e Cocò aan de overkant kun je op het gezellige terrasje een heerlijke aperol spritz drinken met een klein borreltje. Op nummer 48 is wat bijzondere historie te ontdekken; hoewel het pand er behoorlijk modern uitziet, is er bij de ingang van de binnenplaats een plakaat te zien die een kopie zou zijn van een zestiende-eeuws origineel.

Hierop te lezen staat: "Traditie zegt dat degene die zo speciaal werd voor Rafael en die hij tot faam bracht, in dit huis gewoond heeft". Dit huis zou namelijk van de fornaio, de bakker, Francesco en zijn dochter la fornarina geweest zijn, wiens iconische portret het uithangbordje van het Palazzo Barberini is geworden. Als je nu zin in koolhydraten hebt gekregen na dit verhaal, kun je even snel rechts de Via del Teatro Pace inslaan en bij Lo Zozzone een heerlijke foccaccia peuzelen.


Rome_via-governo-vecchio-piccolo

Vintage
Naast kleine, vaak dure boetiekjes met hoeden, sjalen, zonnebrillen en kleding staat de straat ook bekend om zijn vintage. Maar liefst drie winkels liggen op hopafstand van elkaar. Op nummer 35 van Michele, op 45 van Cinzia en nummer 110 herbergt de bij elkaar verzamelde kleren van Omero en Cecilia. Alle standaarddingen die in vintagewinkels verkocht worden zijn aanwezig, maar omdat we in het centrum van het centrum zijn helaas wel zonder het fijne kringloopprijsje. Vergeet trouwens niet even een blik te werpen op het kleinste huisje van Rome op nummer 66!

Gelato, wijn en pizza
Andere onmisbare elementen in een goede straat zijn natuurlijk ijs, wijn en pizza. Het lekkerste ijsje haal je bij Il Frigidarium, waar je elk bolletje door een laagje chocola kan laten bedekken, pizza eet je bij het familierestaurant Da Tonino, waar de immer bezette tafeltjes boekdelen spreken en voor een glaasje kwaliteitswijn kun je je laten overrompelen bij Cul de Sac, die met de houten banken en rijen en rijen flessen aan een herberg doet denken. 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels